Lonen in Turkse landbouw stijgen sneller voor vrouwen

Het verschil in het loon voor vrouwen en mannen in de landbouw wordt kleiner en kleiner volgens de laatste cijfers van de Turkse autoriteiten.

Uit cijfers van het Turks Statistisch Instituut (TÜIK) blijkt dat in 2019 het inkomen voor vrouwen steeg met gemiddeld 17.1% tegen een stijging voor mannen van 14.4%. Maar dat de lonen van vrouwen dus bijna 3% sneller groeiden, betekent niet dat de kloof gedicht is. Gemiddeld bedroeg het loon van mannen en vrouwen samen 398 US$ per maand, vrouwen beurden echter niet meer dan circa US$ 359. Mannen daarentegen zo’n 437 US$.

Verschillen tussen de regio’s

Behalve tussen mannen en vrouwen zijn er ook verschillen tussen de regio’s. Het gemiddeld hoogste dagloon van US$ 24.8 wordt verdiend in de regio Canakkale in het westen van Turkije en voor wat betreft vrouwen in de Zwarte Zee regio Giresun, met US$ 19.5 voor zij die werken in de hazelnoot productie. De laagste lonen worden betaald in de zuidelijke regio Hatay, waar de daglonen gemiddeld US$ 10.7 voor mannen en US$ 8.8 voor vrouwen bedragen. Dit wordt mogelijk mede veroorzaakt door het feit dat in die regio bijna een half miljoen Syrische vluchtelingen zijn gehuisvest. Velen daarvan werken al dan niet tijdelijk in de landbouw, met een neerwaartse druk op de lonen als gevolg. De conclusie? Ondanks dat de lonen voor vrouwen sneller stijgen dan die voor mannen en met Wereld Vrouwendag om de hoek is het in de Turkse landbouw voor niemand een vetpot.