Van boer naar bord in Turkije

Turkije start ‘Tanzim Satis’ om snel stijgende voedselprijzen het hoofd te bieden. Ankara en Istanbul zijn de eerste 2 steden waar ‘Tanzim Satis’ in de praktijk wordt gebracht om de effecten van de snel stijgende voedselprijzen te compenseren. ‘Tanzim’ betekent zoveel als ‘ordenen’ of ‘reguleren’ en ‘Satis’ staat voor ‘verkoop’. Het systeem is niet nieuw en werd vaker ingezet om de ergste pijn voor Turkse consumenten te verminderen.

Stijgende voedselprijzen

In 2018 kreeg de Turkse economie te maken met een snel stijgende inflatie, consumentenprijzen piekten in oktober met plus circa 25% en de voedselprijzen, met name van groenten, stegen in januari 2019 door tot plus 30%. Deze stijging is gedeeltelijk te verklaren door de seizoensomstandigheden en meer recent door het wekenlange slechte weer in de belangrijke productieregio’s aan de Egeïsche kust en in het Zuid-Oosten waar bijvoorbeeld overstromingen en tornado’s huishielden.

Dit is volgens de Turkse overheid en consumenten niet de hele verklaring. Met name de tussenhandel kwam in het vizier als veroorzakers van de voortdurende prijsstijgingen. Inmiddels worden de tussenhandelaren afgeschilderd als ‘opportunistische profiteurs’ die dankzij hun rol in elke schakel tussen de primaire producenten en de consumenten hun commissie pakken. Al met al werd de druk op de Turkse overheid steeds groter om de druk op de bevolking te verminderen. En daar kwam ‘Tanzim Satis’ om de hoek…

Verkooppunten

In Ankara en Istanbul werden onder leiding van de gemeentelijke overheid vorige week een zestigtal ‘Tanzim Satis’ verkooppunten ingericht waar de consumenten tegen gereduceerde prijzen met name groenten konden kopen. De groenten worden door 5 regionale directoraten van de Turkse Landbouw Krediet Coöperatie ingekocht in de regio’s tegen een faire prijs voor de tuinders en direct naar de verkooppunten in deze twee steden getransporteerd. Verwacht mag verwacht worden dat binnenkort ook consumenten in andere steden, zoals Bursa en Izmir, van de lage ‘Tanzim Satis’ prijzen kunnen profiteren. Maar zij zullen niet de enige zijn, het Staatspostbedrijf is inmiddels een online ‘Tanzim Satis’ verkoopplatform gestart, www.epttavm.com . Groenten en fruit daar besteld, worden snel via de transport & logistieke afdeling van het Staatspostbedrijf door heel Turkije rechtstreeks bij de consumenten bezorgd.

Samenvattend, het Turkse ‘Tanzim Satis’ betekent faire prijzen voor de primaire producent en een lage prijs voor de consument. Harika!