Investeren in Tanzania voorbereiden met subsidie

De Overijsselse ondernemer Herco Hekking heeft plannen voor de export van zuivelverwerkingsmachines naar Tanzania. Hij bereidt een investering voor met DHI-subsidie en meldde zich bij RVO.

Beeld: ©Ante BV
Herco Hekking

"Een echte praktijkman". Zo omschrijft Herco Hekking - eigenaar van het familiebedrijf Ante B.V. - zichzelf. Met 7 mensen in dienst handelt Ante in zuivelmachines. Het bedrijf werkt zeer intensief samen met Jurry Hekking Metaal B.V., het bedrijf van Herco’s broer. Samen produceren en verkopen zij relatief eenvoudige en onderhoudsarme zuivelmachines voor middelgrote zuivelproducenten. Ante richt zich met name op bedrijven in Azië en Afrika. "Als Nederlands bedrijf zijn wij voor afnemers in die landen relatief duur ten opzichte van onze concurrenten uit India en China. Om toch aantrekkelijk te blijven, bieden wij naast nieuwe machines ook gereviseerde apparaten, inclusief service en reparatie."

Wel of niet investeren?

Eind 2019 meldde Hekking zich bij RVO voor een DHI-subsidie. "We exporteerden al machines naar Tanzania. Maar daarmee groeide ook de vraag naar service en onderhoud." Zo ontstond het idee om een assemblage- en servicevestiging in Dar es Salaam te openen. "Van daaruit kunnen we eventueel ook onderhoudsmonteurs trainen voor het onderhoud aan onze machines in Kenia, Oeganda en Rwanda. En die vestiging met Tanzaniaanse collega’s kan geleid worden door een Tanzaniaanse partner." Maar zo’n lokale hub opzetten kost vermoedelijk zo’n € 250.000. Een groot bedrag voor een relatief klein bedrijf als Ante. "We wilden weten of het technisch en economisch wel haalbaar zou zijn. Vandaar dat we subsidie aanvroegen voor een investeringsvoorbereidingsproject."

Verrassing

In 4 maanden tijd onderzochten medewerkers van Ante B.V. van alles. Zo vroegen zij zich af: wat hebben we nodig in de werkplaats; wat zijn de veiligste aanvoerroutes van materialen; wat moet er juridisch geregeld worden bij het opzetten van een lokale tak; hoe krijgen we de juiste mensen en hoe trainen we die. Op basis van de uitkomsten van het onderzoek is nu een businessplan in de maak, waarmee Hekking financiering kan aanvragen. "We weten inmiddels dat het loont om een lokale vestiging te openen. Dat doen we met onze lokale partner in een gehuurd pand."

Grootste verrassing was de al aanwezige technische kennis van de monteurs. "Die was echt veel groter dan wij verwachtten. We exporteren daarom straks nog steeds nieuwe machines vanuit Nederland naar Afrika, maar laten de lokale medewerkers ook gebruikte machines reviseren en klaar maken voor verkoop. De verwachting is dat we op deze manier binnen 3 jaar onze omzet in Tanzania verdubbelen." Missie geslaagd dus.

Tip: maak kennis met de ambassade

Hekking heeft ook een tip voor mkb’ers met internationale ambities. "Als je in het buitenland bent voor zaken, ga dan altijd even langs bij de ambassade of handelspost. Er werken mensen met kennis van zaken die je weer kunnen helpen met handige tips of contacten waar je misschien zelf nog niet aan gedacht had. Als ze je eenmaal kennen, benaderen ze jou ook als ze lokaal kansen signaleren. En maak gebruik van de subsidieregelingen, die zijn er echt niet alleen voor grote bedrijven. DHI helpt je verder."