Eerste coalitieregering in Spanje: sociaal, groen en pro-Europees

Na een lange periode van politieke onzekerheid is er voor het eerst sinds de start van de democratie een coalitieregering gevormd. De vorige minister van Landbouw minister Planas blijft op zijn post in deze regering. De verlenging van zijn termijn is goed ontvangen bij de Spaanse boeren- en sectororganisaties.

De coalitie bestaat uit 2 partijen, het links-socialistische PSOE en het extreemlinkse Unidad Podemos. Door gedoogsteun van enkele kleinere partijen konden zij voldoende stemmen vergaren. De gedoogsteun komt van de regionale Baskische en Catalaanse partij.

Het coalitieakkoord is sociaal, groen en pro-Europees. Voor landbouw ligt de focus op de strijd tegen klimaatverandering, duurzame landbouw, het voorkomen van de leegloop op het platteland, het verbeteren van dierenwelzijn, het efficiënter gebruiken van water, het investeren in bossen en het verduurzamen van de visserij.

Dit biedt kansen voor Nederlandse bedrijven met hun expertise op deze thema’s. Het is nu nog niet duidelijk hoe de precieze plannen uit gaan zien, maar gezien het coalitieakkoord zijn er investeringen te verwachten in de irrigatie, het verbeteren van het watergebruik en technologie die ondersteunt bij het tegengaan van klimaatverandering. De ontwikkelingen en kansen zullen in de gaten gehouden worden en gemeld worden via deze website. Ook over evenementen, beurzen en missies die voor u interessant kunnen zijn, publiceren we op deze website.