Geslaagd kansenseminar “Zakendoen in Spaanse watersector” 10 oktober 2019

Op donderdag 10 oktober jl., vond het geslaagde kansenseminar “zakendoen in de Spaanse Watersector” plaats in Rotterdam. Het kansenseminar werd georganiseerd door RVO i.s.m. NWP “Partners for water” en de Nederlandse ambassade te Madrid. Er was sprake van een volle zaal en goede netwerkmomenten na afloop van het seminar.

Beeld: ©Ambassade Madrid
Landbouwraad Madrid

Kansen Nederlandse bedrijfsleven

Het is bekend dat de Spaanse watersector voor veel uitdagingen staat. Daarnaast is Spanje binnen Europa een van de meest kwetsbare landen als het gaat om de effecten van klimaatverandering. Gezien het terugkerende belang van water voor Spanje, heeft de Nederlandse ambassade in Madrid met steun van RVO een onderzoek laten uitvoeren door het lokale consultancy bedrijf PWACS dat gespecialiseerd is in de watersector. Dit met als doel om de specifieke kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven binnen deze brede sector (urban en landbouw) te identificeren.

Resultaten onderzoek en startups

Het seminar in Rotterdam werd geopend door Nina Berendsen, landbouwraad van de Nederlandse ambassade te Madrid. Hierna presenteerden de waterexperts van het consultancy  bedrijf PWACS de kansen uit de studie. Vervolgens kwamen twee Startups van Delft aan het woord: Field Factors en aQysta. Zij vertelden hun praktijkervaringen en tips voor het zakendoen in de Spaanse watersector. aQysta is momenteel bezig met een project in Valencia en heeft in 2016 een pomp geïnstalleerd in Jaén waarbij de ambassade aanwezig was en haar netwerk had ingezet. Daarna lichtte Faron Melisse (Business Development Coach van RVO voor Spanje) de ‘road map’ en tools toe van RVO voor het zakendoen in Spanje. Tot slot was er gelegenheid om te netwerken. 

Meerjarige inzet

De ambassade te Madrid heeft in het verleden reeds meerdere water gerelateerde bilaterale activiteiten georganiseerd (handelsmissies naar Valencia, Leeuwarden en Madrid, evenementen in Murcia). Echter, tijdens de zware economische crisis die Spanje heeft doorgemaakt, was er zeer beperkte ruimte voor publieke investeringen in deze sector. Nu de economie al jaren groei doormaakt, is het moment aangebroken om de markt actiever te bewerken.  De ambassade en RVO beogen een meerjarige inzet om de kansen voor Nederlandse sector te verzilveren. Het traject is begonnen met het genoemde onderzoeksrapport, gevolgd door deze sectorbijeenkomst in Nederland, en -bij voldoende belangstelling- een handelsmissie naar Spanje.

Informatie

Indien men interesse heeft om de kansenstudie te ontvangen kan deze opgevraagd worden per mail bij Faron Melisse: faron.melisse@rvo.nl