Spanje: vleesproductie blijft toenemen

De inkomsten uit de Spaanse vleesindustrie bedroegen in 2018 €26,2 mld. Dit betekent een stijging van 9,2% ten opzichte van 2017.

Spanje: vleesproductie blijft toenemen

Dit is één van de vele data die worden vermeld in het onlangs gepubliceerde Jaarverslag 2018 van de branchevereniging ANICE.

Andere interessante data zijn:

  • De vleessector vertegenwoordigde 22,1% van de totale omzet van de voedingsmiddelensector en 2,2% van het nationale BBP.
  • De directe werkgelegenheid steeg met 12,3% van 85.706 naar 96.237 werknemers, terwijl het aantal bedrijven in een tijdsbestek van een jaar daalde van 2.860 naar 2.800.
  • Vorig jaar exporteerde de sector meer dan 2,35 mln. ton vlees, slachtafval en verwerkte producten t.w.v. €5.976 mln., iets lager dan de omzet in 2017 die toen dankzij de export steeg naar €6.085 mln.
  • De vleesproductie bedroeg meer dan 7 mln. ton (+ 5%), waarvan 4,5 mln. afkomstig uit de varkensvleesindustrie, die jaarlijks tevens met 5,2% toenam.

De Spaanse minister van Industrie, Handel en Toerisme is van mening dat innovatie, duurzaamheid en gezondheid de belangrijkste uitdagingen zijn waarmee de sector geconfronteerd wordt.

In dat opzicht is digitalisering nodig om producten te vervaardigen die voldoen aan de behoeften van de “veeleisende” en steeds beter geïnformeerde consument. De minister zei tevens dat er behoefte bestaat aan een “zeer gepersonaliseerd product” en dat, indien men er niet in slaagt om de consumenten naar de winkels te trekken, er “naar andere formules gezocht zal moeten worden zodat de bevolking vlees blijft eten”.

Bron: EfeAgro