Spanje: Mercadona zet in op het Amerikaanse iberico varken

Incarlopsa, de exclusieve leverancier van hammen aan supermarktketen Mercadona, heeft Acornseekers, de verkoper van vers iberico varkensvlees, overgenomen. Met deze overname betreedt Incarlopsa de Amerikaanse markt.

Iberische bellota ham

Incarlopsa heeft 67% van Acornseeker overgenomen; een bedrijf dat in 2014 werd opgericht door twee Spaanse ondernemers die Iberico varkens naar Texas exporteerden om deze daar te fokken en de Iberische ham in de Verenigde Staten te verkopen.

Acornseekers is ooit begonnen met een zending van 150 Iberico varkens naar Flatonia (Texas) in Amerika; een regio met kurkeiken waardoor de optimale omstandigheden voor het fokken van het iberische varkensras konden worden nagebootst. Acornseekers bezit momenteel 8.000 varkens met een jaarlijkse vleesverkoop t.w.v. ongeveer USD 5 mln. Dankzij de overname verwacht Acornseekers een verdrievoudiging van haar verkoopcijfers.

De omzet van Incarlopsa bedroeg in 2017 € 678,9 mln.; 28% meer dan het jaar daarvoor. Tot nu toe was Incarlopsa uitsluitend gericht op de Spaanse markt maar haar huidige strategie is om door te gaan met deze internationalisering.

Bron: Expansión