Spanje: onrust frisdrankensector wegens verwachte nieuwe nationale kunststof wetgeving

De Spaanse frisdrankensector is erg bezorgd over de mogelijke goedkeuring van een nieuwe regelgeving betreffende het beheer van kunststof.

Tijdens de algemene vergadering van Anfabra (Spanish Association of Soft Drinks), heeft de Spaanse staatssecretaris van milieu, Hugo Morán, de frisdrankensector geprobeerd gerust te stellen. "Ik begrijp jullie boodschap dat jullie meer tijd nodig hebben, maar het land moet snel gaan. We zullen proberen om de tijden aan te passen", zei Morán.

De vertegenwoordiger van het Ministerie van Ecologische Transitie heeft toegegeven dat de frisdrankfabrikanten hun zorg hebben gecommuniceerd aan de regering en hij benadrukt ook dat het werk ter verbetering van het beheer van kunststoffen en andere milieukwesties “werk is dat gedeeld moet worden” en in samenwerking moet gaan met de bedrijven.

Morán heeft tevens alvast aangekondigd dat er "in de nabije toekomst" een nieuwe roadmap zal worden gepresenteerd om de strijd tegen plastic vervuiling aan te gaan, waarna de circulaire economie strategie zal volgen.

Frisdranken; het middelpunt binnen dit beleid

"We willen de dialoog blijven voeren met de sector zodat de richtlijnen op korte termijn makkelijk zijn toe te passen," volhardde Morán. In zijn ogen kan Spanje, als het gaat om afvalbeheer of de omzetting van de richtlijn van water binnen de Europese Unie (EU), niet achteraan in de rij blijven staan, want dit kan uiteindelijk leiden tot sancties. Volgens Morán zijn de frisdrankproducenten het middelpunt binnen deze kwesties, gezien hun relatie met zowel plastic als water. Om deze reden heeft hij de industrie aangespoord om stappen te ondernemen om "snel mee te kunnen gaan".

Inzet op duurzaamheid

Ook merkte Morán op dat de nationale regeringen van de EU niet blijven wachten op de EU richtlijnen, maar zelf al vooruit aan het werken zijn met deze kwesties d.m.v. de herziening van hun eigen huidige wetgeving.

Een van de hoofdonderwerpen is duurzaamheid en volgens de cijfers van de Spaanse frisdrankfabrikanten hebben zij hun energieverbruik reeds met 17% verlaagd (2020-doelstelling is de 20% te behalen). Bovendien betreft het voor 88% hernieuwbare energie.

Tevens werkt de sector naast andere verplichtingen aan 1) het verminderen van het waterverbruik 2) een lichtere verpakking en 3) het verhogen van het aantal recyclebare PET-flessen.

Bron: www.efeagro.com