Spanje: Geslaagde opening nieuwe biggenvoerfabriek van Nutreco in Lérida

Op woensdag 24 oktober vond de opening van de nieuwe biggenvoerfabriek van Nutreco plaats in Lérida. Bij deze officiële opening waren zowel ambassadeur Matthijs van Bonzel als de CEO van Trouw Nutrition Harm de Wildt, de burgenmeester van Lérida Félix Larrosa en de Secretaris Generaal van Landbouw Fernando Miranda aanwezig.

Autoriteiten_Sprekers

Na het openingswoord door Jordi Usall, Commercieel Directeur van de nieuwe fabriek, nam de burgemeester van Lérida het woord waarbij hij vertelde over het belang van de varkenssector voor Lérida en de reeds bestaande grote Nederlandse vertegenwoordiging in deze sector en de desbetreffende investeringen. De CEO van Trouw Nutrition stond hierna stil bij de goede en belangrijke samenwerking tussen Nederland en Spanje binnen het Cluster Iberia van Nutreco Corporate. Ambassadeur Matthijs van Bonzel stipte de goede samenwerkingsrelatie tussen het Nederlandse en Spaanse Ministerie van Landbouw aan binnen niet alleen de veeteelt sector maar ook de overige agrifood sectoren. Na de presentaties door de autoriteiten en het doorknippen van het lint werd er uiteraard ook nog een bezoek gebracht aan de nieuwe fabriek met de laatste technologieën.

Deze nieuwe investering van Nutreco in Lérida toont het belang aan van de Nederlandse investeringen in Spanje. Nederland is namelijk de op een na grootste directe buitenlandse investeerder in Spanje. In 2017 trokken de autonome regio’s Madrid, Catalonië en Baskenland met 85% het grootste deel van de buitenlandse investeringen aan. In Spanje zijn er 2.311 bedrijven gevestigd met meer dan 30% Nederlands kapitaal. In de jaren negentig begonnen er Nederlandse varkensboeren zich in Spanje te vestigen, voornamelijk in de regio van Lérida en Aragón. Door de jaren heen kwamen een aantal van deze Nederlandse varkenshouderijen in handen van Spanjaarden of in handen van zowel Nederlanders als Spanjaarden.

Het aandeel van de productie van het varkensvoer in Spanje is goed voor 45% van de totale veevoerproductie. Spanje is de 2e EU producent van varkensvlees (18%) en 4e producent wereldwijd. Daarnaast is Spanje het land met de meeste varkens (19%) van EU, wat een kwalitatief goede varkensvoeding onmisbaar maakt en de rol hierin van Nutreco.