Platform Esco Aster in Singapore krijgt goedkeuring voor productie cultured meat

Het in Singapore gevestigde Esco Aster is het eerste industriële productieplatform ter wereld dat wettelijke goedkeuring heeft gekregen om cultured meat te produceren voor commerciële doeleinden.

Kweekvlees

Hierdoor haalt het een van de belangrijkste hindernissen in het huidige cellulaire landbouwecosysteem weg door alternatieve eiwitstartups de mogelijkheid te geven om samen te werken met een faciliteit die al groen licht heeft gekregen van overheidsinstanties om cultured meat te produceren voor commerciële verkoop, in plaats van zelf te hoeven ontwerpen, bouwen en goedkeuring aan te vragen. Hierdoor kunnen start-ups en innovators zich op de andere elementen van het wettelijke goedkeuringsproces concentreren, zoals het verstrekken van relevante gegevens met betrekking tot hun cellijnen en kweekmedia, wetende dat de faciliteit en processen die door Esco Aster worden geleverd, voldoen aan de vereisten van de Singapore Food Agency.

Cultured meat, dat rechtstreeks uit cellen wordt gekweekt in plaats van dieren, wordt sinds eind 2020 in beperkte hoeveelheden verkocht in Singapore. Maar om op te schalen moet de industrie worden ondersteund door een ecosysteem van bestaande productiebedrijven, die reeds een goede infrastructuur hebben en de mogelijkheid om grote hoeveelheden te produceren voor hun partners.

Deze mijlpaal is een teken dat de cultured meat sector volwassen wordt. Om het potentieel van cultured meat te maximaliseren om de voedselonzekerheid en de uitstoot van broeikasgassen drastisch te verminderen, moet de industrie het vertrouwen winnen van zowel internationale regelgevers als de bestaande spelers in de voedselproductie die hebben geholpen om conventioneel vlees in elke supermarkt op aarde te krijgen.

De aankondiging van vandaag is een belangrijke stap in die richting, omdat overheidsfunctionarissen in andere landen gerustgesteld zouden kunnen zijn door het feit dat gekweekte vleesproducten van Esco Aster nu de goedkeuring hebben van een vertrouwde regelgevende instantie, waardoor het goedkeuringsproces voor producten die internationaal worden verkocht mogelijk wordt versneld. Hiermee hoop Esco Aster in de toekomst ook zijn cultured meat te kunnen exporteren naar landen over de hele wereld.