Singapore Hawker-cultuur vermeld als immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO

SINGAPORE: De Singaporese Hawker-cultuur staat nu officieel op de UNESCO-lijst van immaterieel cultureel erfgoed en voegt zich bij de Franse keuken, Thaise massage en yoga. De notering - een primeur voor Singapore - werd bevestigd tijdens de 15e zitting van het Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed dat deze week in Parijs werd gehouden.

Singapore Hawker-cultuur vermeld als immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO
Beeld: ©NL SIN

De inscriptie op woensdag (16 december) komt twee jaar nadat het voornemen om de Hawker-cultuur te nomineren voor de UNESCO-lijst werd aangekondigd tijdens de National Day Rally 2018. De nominatiedocumenten zijn vorig jaar maart bij UNESCO ingediend.

De Hawker centers zijn een integraal onderdeel van het dagelijkse leven van iedereen in Singapore, ongeacht leeftijd, ras of achtergrond. De Hawker-centra in Singapore zijn een smeltkroes van keukens waar een aantal subculturen zijn ontstaan. Veel van de Hawker-gerechten zijn afkomstig uit de eetculturen van verschillende immigrantengroepen die zich in Singapore vestigden. Ze zijn verspreid over het hele eiland en dienen als 'gemeenschappelijke eetkamers', waar vrienden en families samenkomen, communiceren en een band opbouwen over hun gedeelde liefde voor eten.