Uitbreiding viskweker zorgt voor verdrievoudiging productiecapaciteit

Met de uitbreiding van SGD 2 miljoen verwacht de kweker Barramundi Asia in Singapore zijn visproductie te verdrievoudigen tot bijna 1,8 miljoen vissen per jaar. Dit brengt de verwachte opbrengst van het bedrijf jaarlijks op 6.000 ton vis, wat meer is dan de 120 viskwekerijen in Singapore in 2018 samen produceerden.

De kwekerij, gelegen in het zuiden van Singapore op het eiland Pulau Semakau, is nu 1.200 m2 groter waardoor er acht gigantische tanks van 50 kubieke meter tanks zijn toegevoegd. Deze extra ruimte voor het fokken van jonge vis zal de productiecapaciteit van de kweker verhogen naar 150.000 vissen per maand, een stijging 50.000 vissen per maand. Singapore importeert meer dan 90 procent van de voedselconsumptie. Met de uitbreiding heeft Barramundi Asia het grootste gerecirculeerde aquacultuur-systeem van Singapore.

Met dit systeem wordt water uit de aquariums behandeld en gerecirculeerd. Dit bespaart in vergelijking met eenvoudige filtersystemen niet alleen water, maar maakt ook een strakkere controle over de waterkwaliteit mogelijk. Andere machines op de boerderij zijn onder meer een semi-automatische machine voor het sorteren van vis, die vis sorteert op basis van hun grootte, een proces dat voorheen volledig met de hand werd uitgevoerd.

Volledig zelfvoorzienend

De uitbreiding van de kwekerij heeft er ook voor gezorgd dat het volledig zelfvoorzienend kan zijn van productie tot distributie. Door zijn eigen jongen uit te broeden, kan het Barramundi Asia, Singapore's grootste producent van duurzame, verse Barramundi, de hele levenscyclus van de vis beheersen.

Joep Klein Staarman, mede-oprichter en directeur van Barramundi Asia: "De uitbreiding van de kwekerij en de implementatie van nieuwe technologie├źn brengen ons dichter dan ooit bij het bereiken van de visie van Barramundi Asia om 's werelds grootste leverancier van duurzame barramundi te worden.

Het bedrijf is van plan om over twee maanden een semi-geautomatiseerde vaccinatiemachine op de kwekerij te hebben en binnen drie maanden een volledig geautomatiseerd voersysteem voor de vissen op zee.