Singapore als technologisch centrum voor Urban farming en Aquacultuur

Singapore wil een stukje van de $ 5 biljoen wereldwijde food en agri-tech taart en maakt hiervoor land vrij, geeft beurzen uit en vergroot de opleidingsmogelijkheden voor diegenen die willen toetreden tot de sector. Geen traditionele teelt op volle grond, maar hoogstaande technologieën waarbij het maximaal aantal oogsten kan worden gegenereerd op de beperkte ruimte die er is.

Op 5 maart kondigde Dr Koh Poh Koon, Senior Minister Trade and Industry, een nieuw 18ha Agri-Food Innovation Park aan bij Sungei Kadut (noord). Hier zullen hightech landbouw- en reseach activiteiten worden samengebracht zoals in indoor groentekwekerijen, insectenkwekerijen en productiefaciliteiten voor diervoeders. De eerste fase van het park zal in 2021 gereed zijn, met mogelijkheden voor toekomstige uitbreiding.  Het park is onderdeel van het grotere Agri-Tech en Food Corridor project in het noorden van het land met Lim Chu Kang en Sungei Tengah in het westen en Senoko Food Zone in het oosten. “Ons goede innovatieklimaat, sterke talentenbasis, reputatie voor voedselveiligheid en strategische locatie stellen ons zeer goed in staat om een ​​deel van deze industrie te veroveren, vooral hier in Azië", aldus Dr Koh.

Voedselproductiemodel

Het doel is dat Singapore een toonaangevend technologisch centrum wordt voor urban farming en aquacultuur met een voedselproductiemodel dat kan worden geëxporteerd naar de regio. Een multi-agency team van de overheid onderzoekt de mogelijkheden hoe de agrotechnologische industrie beter kan worden ondersteund op het gebied van industrie en bedrijfsontwikkeling, R&D, mankracht en regelgeving.

Boeren kunnen ook op financiële steun rekenen vanuit de overheid. De AVA, Agri-Food & Veterinary Authority, bijvoorbeeld, helpt lokale boeren via het Landbouwproductiviteitsfonds van $63 miljoen om de productiecapaciteiten te vergroten en stelt op elke boerderij een accountmanager van AVA aan om boeren te adviseren over technologieën en bedrijfsontwikkelingen.

Ook instellingen voor hoger onderwijs spelen een sleutelrol bij het opleiden van landbouwers van de toekomst. Republic Polytechnic heeft bijvoorbeeld het eerste Diploma in Urban Agricultural Technology uitgereikt.

Temasek Polytechnic lanceert een Centre of Innovation in Aquaculture, dat middelen, intellectueel eigendom, infrastructuur en expertise bijeenbrengt die bedrijven en professionals kunnen aanboren om hun kennis te verbreden.

Deze stap zal Singapore niet alleen helpen met zijn doelstelling om zelfvoorzienend te worden in het produceren van eigen voedsel maar zal ook nieuwe werkgelegenheid creëren, evenals kansen om hoogwaardige urban farming oplossingen te bieden voor vergelijkbare steden in de regio.