Singapore – EU vrijhandelsakkoord interessant voor levensmiddelensector

Recent is het vrijhandelsakkoord tussen Singapore en de EU, het EUSFTA ondertekend. In 2019 wordt in het Europees Parlement over EUSFTA gestemd. Bij een positieve uitkomst wordt het akkoord daarna van kracht.

Singapore is de 15e grootste handelspartner van de EU, andersom is de EU de derde grootste handelspartner van Singapore. Ongeveer 10.000 Europese bedrijven investeren in Singapore (waarvan ongeveer 1.600 Nederlandse), met een totale investeringswaarde van SGD227 miljard (EUR141 miljard). Singapore is na Japan de grootste Aziatische investeerder in de EU.

Goederen die in Singapore geproduceerd zijn, zelfs als ze met producten uit de ASEAN regio zijn samengesteld, kunnen onder EUSFTA zonder importheffing naar de EU worden geëxporteerd. Dit gaat om een stroom van 1.250 ton per jaar. De importheffingen zullen de komende vijf jaar geleidelijk worden afgebouwd.

Singapore is al een behoorlijk vrije markt. Het land geeft als tegenprestatie dat dan ook bier en stout heffingsvrij Singapore in mag.