Servië: Kansen voor Nederlandse agro-bedrijven & Holland paviljoen op landbouwbeurs in Novi Sad

Nederland en Servië zijn partners in landbouw en agrobusiness. Het Holland paviljoen op de landbouwbeurs in Novi Sad van 15 t/m 21 mei 2018 is een goed voorbeeld - maar de samenwerking gaat verder.   

Zachtfruitsector

Servië is een kampioen op het gebied van de productie van zacht fruit. Nederland ziet kansen voor het Nederlandse agrobedrijfsleven en heeft daarom een sectorstudie gefinancierd. Op verzoek van De Nederlandse ambassade heeft een Servische expert, Ivana Dulic Markovic onderzoek gedaan naar de kansen van het Nederlandse Agrobedrijfsleven in de zachtfruitsector in Servië, Bosnië en tevens ook in Macedonië en Kosovo. Het is een goed voorbeeld van economische samenwerking binnen de Westelijke Balkan regio. De resultaten van de studie, met focus op de kansen voor het Nederlands agro bedrijfsleven heeft de expert in maart in Den Haag (RVO) gepresenteerd tijdens een “Doing Business dag op de Westelijke Balkan” en zal dat op 26 april in Sarajevo doen en op 16 mei in Novi Sad (zie hieronder). De sectorstudie en de presentatie kunt u downloaden via de link onderaan.

raspberries

Landbouwbeurs in Novi Sad 15 t/m 21 mei 2018: Holland paviljoen & seminar zacht fruit

Op dinsdag 15 mei start de jaarlijkse landbouwbeurs in Novi Sad. Dit is de grootse beurs van de Westelijke Balkanregio. Traditiegetrouw is er een Nederlands paviljoen. Dit jaar nog groter en met nog meer deelnemers. De bedrijven zijn actief in verschillende sectoren zoals, tuinbouw en boomkwekerij, veehouderij (genetica en diervoeders) en precisielandbouw. De Nederlandse ambassade organiseert op woensdag 16 mei een seminar over de zachtfruitsector, waar experts uit Nederland en Servië presentaties zullen geven over kansen in de sector, praktijkvoorbeelden en standaarden voor voedselkwaliteit en –veiligheid. Op de avond van de openingsdag (dinsdag 15 mei) is er een netwerkevent voor het Servisch-Nederlands agrobedrijfsleven.

Voor meer informatie, contacteer het LAN-BEL team op bel-lnv@minbuza.nl.

key facts of soft fruit production
Beeld: Mila Mirkovic