Veehouderijtoeleveringsbeurs Nutrifair in Fredericia

In Fredericia, redelijk centraal in Denemarken, werd in januari 2016 de jaarlijkse tweedaagse veehouderijtoeleveringsbeurs NutriFair gehouden. De beurs richt zich op de veehouderij, meer specifiek gezien op veevoer. Tegelijkertijd vond er ook een andere beurs plaats, nog geen uur rijden van Fredericia, in Herning. Deze andere (kleine) landbouw toeleveringsbeurs was FarmerTech, die gelijktijdig met de jaarvergadering van de Deense akkerbouw gehouden werd.

Stalinventaris is ook op NutriFair te vinden, maar niet met grote stands vol vloerroosters en koehekken. De jaarvergadering van de Deense varkenshouders werd samen met de beurs gehouden. Na recentelijk bezoek op de Grüne Woche in Berlijn was het nogal een cultuurshock. Van één van de grootste en drukste consumentenbeurzen, naar één van de kleinste en rustigste vakbeurzen. Het was de vijfde keer dat deze kleine beurs gehouden werd. Tijd dus om eens een kijkje te gaan nemen. Klein is de beurs qua aantal stands (176), aantal bezoekers (in 2015 4.128 en in 2016 4.119) en qua oppervlakte (16.000 m2).

Twee beurzen tegelijk

Het aantal bezoekers had ik lager verwacht omdat er tegelijkertijd een andere beurs gehouden werd, nog geen uur rijden daarvandaan, in Herning. De andere (kleine) landbouwtoeleveringsbeurs was FarmerTech, die gelijktijdig met de jaarvergadering van de Deense akkerbouw gehouden werd. Daar kwamen gedurende twee dagen 2.947 bezoekers. FarmerTech is in het gat gesprongen dat de grote landbouwtoeleveringsbeurs AGROMEK achterliet, toen er gekozen werd voor elk ander jaar in plaats van elk jaar.

Concurrentie tussen beurzen

Deense veehouders zijn per definitie ook akkerbouwers, dus een zekere concurrentie tussen de twee beurzen is een feit. Natuurlijk konden agrariërs beide beurzen bezoeken, maar of ze dat gedaan hebben is (nog) niet onderzocht. Van bedrijven hoorde ik dat het lastig was geweest om een keuze voor een van de twee te maken. Irritatie over de situatie was er overduidelijk. De meeste gasten en standhouders vonden het ongemakkelijk dat er twee kleine en zo vergelijkbare beurzen tegelijkertijd gehouden werden. Ook in de pers ontbrak het niet aan kritiek over en weer.

Een aantal Nederlandse bedrijven en producten was vertegenwoordigd. MS Schippers, Bosch Beton en De Heus hadden eigen stands. Bij distributeurs Calvex en Mosegården vond ik Slotens Sprayfo en Trouw Nutrition, en bij ZonAgro, o.a. Alliko met de producten van AHV International.

AGROMEK eind november

Van 29 november tot 2 december 2016 wordt de grote landbouwtoeleveringsbeurs AGROMEK weer gehouden in Herning. Daar kwamen in 2014 bijna 47.000 bezoekers uit heel Scandinavië. Voor bedrijven die doelgericht op zoek zijn naar contacten in de veehouderij is deze beurs wellicht geschikt. Ook voor bedrijven die net begonnen zijn met exporteren, kan het een goede eerste ervaring op de Deense markt zijn. Wel moet bij een volgende editie van deze beurs goed gekeken worden of er concurrerende beurzen zijn, en in dat geval, welke beurs het meest geschikt is.

Renske Nijland, Kopenhagen, 22 januari 2016