Consortium aan de slag met stadsgroen in Roemenië

Een consortium van Nederlandse handelsbedrijven actief in de boomteelt- en bollensector gaan aan de slag in Roemenië. Afspraken zijn gemaakt over de aanleg van een demonstratie beplantingsproject en over kennisoverdracht rondom stedelijk groen.

Beeld: ©Anthos
Leon Smet, Anthos

Het driejarige PIB-programma (partners in business) is onlangs officieel van start gegaan. De bedrijven die deelnemen aan deze PIB ‘Urban Landscapes-Green Cities’ hebben onder meer afspraken gemaakt over de aanleg van een daktuin op een van de gebouwen van de universiteit Ion Mincu University of Architecture in Boekarest.

Economische groei

Het PIB-cluster wordt gecoördineerd door Royal Anthos, de bond van handelsbedrijven in boomkwekerij- en bolproducten. Secretaris Leon Smet van Anthos heeft hoge verwachtingen van het project in Roemenië. “Ontwikkeling van stedelijk groen staat in Roemenië hoog op de agenda. Zowel bij overheden als bij architecten en kenniscentra. Wij schatten in dat de institutionele markt veel potentie heeft, ook vanwege de economische groei in het land.”

Het consortium bestaat vooral uit exporteurs van onder meer rozen, bollen, vaste planten en laanbomen. Ook een tuinarchitect en een bedrijf dat in de aanleg van groene daken is gespecialiseerd, zijn in de groep vertegenwoordigd. In totaal bestaat het PIB-cluster uit acht bedrijven.

'Het concept van de Groene Stad leeft niet alleen in West-Europese landen, maar zeker ook in Roemenië'

Handelsmissie

De eerste contacten zijn enkele jaren geleden gelegd tijdens een handelsmissie onder leiding van de toenmalige minister van Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel Lilian Ploumen. Smet nam deel aan de missie. “Het concept van de Groene Stad leeft niet alleen in West-Europese landen, maar zeker ook in Roemenië. We spraken met burgemeesters en vertegenwoordigers van universiteiten, de behoefte aan kennis op dit gebied bleek groot. Vervolgens is op initiatief van de ambassade in Boekarest nog een marktonderzoek uitgevoerd. Ook daaruit bleek grote belangstelling bij Roemeense partijen voor producten en kennis uit Nederland.”

Kennisoverdracht

Belangrijk onderdeel van het PIB-programma is kennisoverdracht. De intentie is om het concept van de Groene Stad beter in het hoger onderwijs te integreren, bijvoorbeeld in de opleiding van architecten. Daar biedt het consortium ondersteuning aan.

Bezoek consortium aan Roemenië

Tijdens een recent bezoek van het consortium aan Roemenië zijn een vijftal locaties bezocht waar mogelijk een stedelijk groenproject kan worden aangelegd. Het meest kansrijk is de aanleg van een daktuin op een gebouw van de Mincu Universiteit waar architecten worden opgeleid. Smet: “Over en weer is de intentie uitgesproken om deze daktuin te realiseren. Onderzoek moet uitwijzen of de fysieke omstandigheden hiervoor goed genoeg zijn. Zo ja, dan wordt de tuin aangelegd.”

Ervaring opdoen met PIB-formule

Smet verwacht dat bedrijven uit het consortium ook op andere locaties in Roemenië aan de slag gaan. De betrokken bedrijven doen voor de eerste keer ervaring op met de PIB-formule. “Zijn de ervaringen positief dan willen we ook op soortgelijke wijze ook andere plekken in de wereld aan de slag. Ontwikkeling van groene steden heeft overal potentie, van Rusland tot China en van Frankrijk tot Turkije.”

Het PIB-consortium bestaat uit: Boomkwekerij Ebben, Molter BV, JUB Holland, Gebr. Seuren Rozenkwekerijen BV, Nophadrain, VIC Landscapes, Van Den Berk Boomkwekerijen, Royal Anthos. Penvoerder is Pieter Hellferich (Agriprogress).

Meer informatie:
Kennis- en inspiratieplatform De Groene Stad
Handelsbond voor Boomkwekerij- en Bolproducten Anthos
Partners for International Business PIB