Nederlandse technologie in grote nieuwe Roemeense kas

In een groot nieuw Roemeens glastuinbouwproject is volledig gebruik gemaakt van Nederlandse technologie. Het project werd op 19 oktober j.l. geopend in aanwezigheid van de Roemeense Overheid, Nederlandse ondernemers van het Holland House of Horticulture en de Nederlandse landbouwraad voor Roemenië, Emar Gemmeke. Het is het eerste grote glasproject in de Roemeense tuinbouw in 12 jaar.

“If you want to do it good, you must do it the Dutch way!” Met die woorden legde de Roemeense onderneemster Silvia Raileanu haar keuze uit om samen te werken met het Nederlandse bedrijfsleven in een gloednieuw glastuinbouwproject. De kas ligt in Biled, nabij Timisoara, en diens 17.000 vierkante meters zullen na de officiële inhuldiging op 19 oktober j.l. volledig besteed worden aan de productie van eersteklas tomaten. Het project is, gesteund door Europese fondsen, een volledig Roemeense investering. Met het gebruik van de nieuwste technieken en systemen is het bovendien de modernste kas in Roemenië sinds 12 jaar.

Nederlandse bedrijven hebben samen dit project tot een succes gemaakt. Deze bedrijven, het cluster ‘Holland House of Horticulture’, vormen met hun unieke combinatie van kennis en technologie uitstekend voorbeeld van de Nederlandse kassenbouwsector op de Roemeense markt. Door hun inspanningen is er met succes een tomatenkas neergezet van de hoogste kwaliteit; een project dat Roemenië zeer goed kan gebruiken. Op dit moment is er minder dan 500 ha aan glastuinbouw over en importeert het land veel om aan de vraag te voldoen.

Op dat gebied kan Nederland veel betekenen, zegt de Nederlandse landbouwraad Emar Gemmeke: “Romania’s policy to develop its agri-sector and the Netherlands’ policy to export our technology to contribute to food security and resource efficiency meet each other here in Biled”. Adrian Chesniou, Directeur-Generaal van het Roemeense Agentschap voor Landelijke Investeringsfinanciering (www.afir.info) , noemt het een voorbeeld van de ontwikkeling die de Roemeense overheid voor ogen staat. Het project is een mooi voorbeeld van publiek-private samenwerking waarbij de Nederlandse overheid via het Partner for International Business Program het bedrijfsleven helpt voet aan de grond te krijgen in buitenlandse markten.

Het Holland House of Horticulture cluster bestaat uit de volgende bedrijven: Aweta (sorteer- en verpakkingssystemen), Luiten Greenhouses (scherminstallaties), Metazet Formflex (teeltgoot- en logistieke systemen), Van der Knaap Groep (organische bewortelings- en groeimedia), PB Techniek B.V. (elektro- en watertechniek), Van der Windt verpakkingen (verpakkingsmateriaal), Verbakel Groep (ontwerp en realisatie van projecten, inclusief klimaatbeheersing) en ondersteuning van Helfferich Consult (agribusiness development support). Het mag oprecht trots zijn op deze prestatie. Het project is een voorbeeld van de kansen voor de Nederlandse agri-food sector in Roemenië.

tekst: Roel Wijsman