Roemenië op zoek naar duurzame en efficiënte landbouw

Professionele kringlooplandbouw staat in Roemenië nog in de kinderschoenen. Weliswaar produceren zo’n 2,5 miljoen gezinnen vrijwel volledig circulaire landbouwproducten. Maar dat is vooral voor eigen consumptie.

Arie Veldhuizen
Arie Veldhuizen

Roemenië is niet zelfvoorzienend voor voedsel. Nederland exporteert jaarlijks voor €500 miljoen aan landbouwproducten naar het land. Toch heeft de Roemeense landbouw een enorme potentie, zegt landbouwraad Arie Veldhuizen. “Het klimaat is goed, de bodem vruchtbaar en er is voldoende ruimte. De uitdaging is nu om de boeren efficiënter maar ook meer circulair te laten produceren.”

Het bereiken van voedselzekerheid in het land zonder dat de bodem wordt uitgeput en lucht en water vervuild raken, is een belangrijke drijfveer van het landbouwteam op de Nederlandse ambassade in Boekarest. De Roemeense overheid stuurt in dezelfde richting en wil daarin ook samenwerken met Nederland. “Nederlandse aanbieders van bijvoorbeeld trainingen doen dat natuurlijk niet voor niets. Daar moet dan wel gewoon voor betaald worden”, zegt Veldhuizen.

'De uitdaging in Roemenië is om de boeren efficiënter maar ook meer circulair te laten produceren'

Beeld: ©Adobe stock

Uitgangsmateriaal

De Nederlandse agrofoodsector kan een belangrijke bijdrage leveren aan de gewenste ontwikkeling op het Roemeense platteland. “De Roemeense landbouw heeft vooral behoefte aan goed uitgangsmateriaal, agrotechnologie en praktijkkennis.”

Roemenië is allang ontdekt door het Nederlandse landbouwbedrijfsleven. Zo heeft een consortium van Nederlandse fruitteeltbedrijven een demonstratiebedrijf opgezet in het land. Hier worden appels en peren geteeld met hoogwaardige rassen uit Nederland. Roemeense fruittelers worden voorgelicht over de beste manieren om de bomen te snoeien, de grond te bemesten en de boomgaard te irrigeren. Een hoge en tegelijkertijd duurzame productie met zo min mogelijk verliezen aan grondstoffen staat hierbij voorop.

Mei 2019

Deze bijdrage maakt deel uit van de Agrospecial 100 jaar Landbouw Attaché Netwerk. Via onderstaande link kunt u meer lezen over het thema Kringlooplandbouw waaronder dit artikel valt.