OESO-webinar over de toekomst van milieumeting in voeding

Op donderdag 22 mei 2025, van 16:00 tot 17:00 uur (Parijse tijd), organiseert de OESO een boeiend webinar over de aankomende aanbevelingen van het Verenigd Koninkrijk met betrekking tot Life Cycle Assessment (LCA)-methoden voor voedsel- en drankproducten. We nodigen u van harte uit om deel te nemen.

a glass of milk, grains and two eggs

In februari publiceerde de OESO het rapport Measuring Carbon Footprints of Agri-Food Products, waarin acht essentiële bouwstenen worden benoemd om te komen tot een breed toepasbare en betrouwbare meting van koolstofvoetafdrukken in de agrovoedingssector.

De eerste van deze bouwstenen is het bestaan van duidelijke rapportagestandaarden en richtlijnen, zoals LCA-standaarden. Deze helpen vragen te beantwoorden zoals: welke activiteiten moeten worden meegenomen, welke methodologieën moeten worden gehanteerd, en welke gegevens moeten op welk detailniveau worden gerapporteerd. Zonder gedeelde antwoorden op dit soort vragen ontstaan uiteenlopende definities en methodologische keuzes, wat de vergelijkbaarheid van resultaten bemoeilijkt.

Helaas laten bestaande richtlijnen vaak belangrijke vragen onbeantwoord, of spreken ze elkaar zelfs tegen. Om deze reden zijn er meerdere initiatieven gestart om LCA-methoden voor voedsel en dranken beter op elkaar af te stemmen. In de komende maanden zal de OESO een reeks webinars organiseren waarin deze initiatieven worden belicht.

Aanbevelingen

Tijdens dit webinar gaan we dieper in op een nieuw rapport van het Britse Department for Environment, Food and Rural Affairs (Defra), met aanbevelingen voor geharmoniseerde LCA-methoden voor voeding en dranken. Deze aanbevelingen zijn opgesteld binnen het LED4Food-project, uitgevoerd door WRAP in samenwerking met onder meer de Universiteit van Oxford, Rothamsted Research, WWF en SRUC. Het project maakt deel uit van het UK Food Data Transparency Partnership.

Het rapport is een belangrijke mijlpaal in het streven van deze samenwerking naar een consistente, wetenschappelijk onderbouwde aanpak voor het meten en communiceren van milieu-impact in de voedingssector. De Britse overheid moedigt het bedrijfsleven actief aan om de aanbevelingen breed in de praktijk te testen, met het oog op internationale afstemming.

Tijdens het webinar presenteert Hamish Forbes van WRAP, samen met collega’s van Defra, de methodologische aanbevelingen en de overwegingen die daaraan ten grondslag liggen – waaronder belangrijke aspecten zoals toewijzingsregels.

Meer informatie

Link om aan te melden voor het webinar: Meeting Registration - Zoom

Link OESO-rapport: Measuring Carbon Footprints of Agri-Food Products | OECD