De inflatie in Portugal daalt, maar de voedselprijzen nemen tot 20% toe

Het Nationaal Bureau voor de Statistiek (INE) schat dat de inflatie in februari is afgenomen tot 8,2%.

MILK

De inflatie daalde in februari voor de vierde achtereenvolgende maand, maar zelfs met de daling blijft het op een historisch hoog niveau. Het percentage bedroeg in februari 8,2%, dat wil zeggen dat de consumentenprijsindex 8,2% hoger is dan in februari vorig jaar; de maand waarin Rusland Oekraïne binnenviel met als gevolg een toename van de inflatiedruk in Europa en de rest van de wereld.

Volgens gegevens van het INE, ligt de inflatie 0,2 procentpunt lager dan in januari, toen de verandering op jaarbasis 8,36% bedroeg.

Voor energieproducten bedraagt de inflatie al slechts 1,96% ten opzichte van februari 2022. Het grote verschil in de consumentenprijsindex zit in het segment onbewerkte voedingsproducten, waar de variatie 20,11% bedraagt. Hier is sprake van een verhoging ten opzichte van januari, toen het verschil op jaarbasis 18,49% bedroeg.

Kijkend naar de lijst van goederen en diensten dan zijn de voedingsmiddelen in 2022 het meest gestegen. Eieren, verse magere melk, verse volle melk, fruit in blik, babyvoeding, varkensvlees, suiker, gekoelde verse groenten, cacao- en chocoladepoeder en rijst, vers of gekoeld fruit en pasta en couscous staan hoog op de lijst van producten waarvan de inflatie hoger was dan in de eurozone als geheel. Bovenaan de lijst staat aardgas met daartussen sport- en recreatie-evenementen en accommodatiediensten.

Zowel de voedingsmiddelendistributieketen als bedrijven in de sectoren ruwe olie, aardgas, steenkool en raffinage worden door de Portugese regering belast met een tijdelijke heffing van 33%, die bedoeld is om de extra behaalde winst zwaarder te belasten, indien het verschil met de vier jaar voor de oorlog zeer groot is. Micro- en kleine levensmiddelenbedrijven worden hiervan ontheven. Het betreft slechts middelgrote en grote bedrijven zoals de Jerónimo Martins-groep (eigenaar van Pingo Doce), Sonae (eigenaar van Continente en tevens eigenaar van PÚBLICO), Auchan, Lidl, Aldi, Minipreço en Intermarché of Mercadona.

Bron: Público