Portugal: extra belasting op winst distributieketen

De belasting zal worden geheven op het winstoverschot dat dit jaar 2022 wordt behaald, net als bij olie-, gas-, kolen- en raffinaderijbedrijven

Premier António Costa heeft aangekondigd dat de tijdelijke extra belasting op inkomstenoverschotten die voor bedrijven in de energiesector is gepland, ook in Portugal zal worden toegepast op distributiebedrijven, waaronder de grootste supermarktketens die in het land actief zijn. Het voornemen werd in het parlement aangekondigd tijdens de bespreking van het voorstel voor de staatsbegroting voor 2023. Niet alleen bedrijven in de energiesector, maar ook distributiebedrijven moeten meer betalen over de "winst die zij ten onrechte maken door deze inflatiecrisis", aldus de premier.

Het is nog niet bekend of de wijze van belastingheffing voor beide sectoren dezelfde zal zijn. Voor de bedrijven in de energiesector zal de extra belastingheffing ten minste 33% van de extra winst zijn. Dit wordt berekend door  de winst van 2022 te vergelijken met de gemiddelde belastbare winst van de drie voorgaande jaren (2019, 2020 en 2021).  Vanaf een drempel van 20% extra winst, zal de extra belasting gaan gelden. De regering moet uitvoeren wat is bepaald in de Europese verordening die door de 27 lidstaten is overeengekomen waarvan het toepassingsgebied alleen de energiesector betreft.

In Portugal bestaat de distributiesector uit bedrijven van enkele van de grootste nationale economische concerns, met supermarktketens in het hele land, zoals Jerónimo Martins (eigenaar van Pingo Doce) en Sonae (eigenaar van Continente en tevens eigenaar van PÚBLICO). De sector omvat ook veel buitenlandse concerns, zoals het Franse Auchan, de Duitse groepen Lidl en Aldi, de Spaanse bedrijven Dia/Minipreço en Mercadona. Er zijn ook concerns die opereren op basis van een franchisemodel met individuele ondernemers, zoals Mosqueteiros/Intermarché. Overigens is niet duidelijk of deze heffing ook geldt voor andere dan non-food concerns zoals Ikea, Leroy Merlin, Fnac en El Corte Inglés.

Om de regels dit belastingjaar nog te kunnen toepassen, moet het wetsontwerp in de komende maanden door het Parlement worden goedgekeurd.

Bron: Público