Weinig regen in Portugal noopt tot maatregelen

Portugal beleeft de zesde droogste januari sinds 1931. 45% van het land verkeert in ernstige of extreme droogte. Het risico bestaat dat bosbranden vroeger in het jaar zullen beginnen.

Droogte
Beeld: ©Luís Forra/Lusa

In alle districten bedraagt de neerslag in de maand januari slechts ongeveer 25 % van de gemiddelde normale hoeveelheid. De vooruitzichten voor de maand februari zijn niet positief. Ook in deze maand verwacht men minder regen in vergelijking met voorgaande jaren.

In de landbouw beginnen de gevolgen van de droogte zich reeds af te tekenen. De vochtigheidsmeter in de grond geeft waarden aan die ver beneden normaal liggen,  voornamelijk in de zuidelijke regio, en ook in de noordoostelijke regio van Portugal, de regio van Trás-os-Montes.

Bosbranden zijn een andere reden tot bezorgdheid. Dit jaar kunnen ze vroeger beginnen dan de vorige jaren, rekening houdend met het feit dat we een zeer droge grond hebben en dat de maximumtemperaturen hoger zijn geweest dan normaal.

Deze droogte heeft de minister van milieu ertoe gezet om de opwekking van energie via vijf stuwdammen stop te zetten. Ook is irrigatie via een van de stuwdammen in het zuiden van Portugal voorlopig niet mogelijk om zo de levering van drinkwater te garanderen. De maatregel geldt tot 1 maart, waarna opnieuw de situatie wordt geëvalueerd.

Alqueva, het grootste kunstmatige meer van Europa, is één van de uitzonderingen. Het bevindt zich op 80% van zijn capaciteit, waardoor het, de komende 2,5 jaar in de behoefte zal kunnen voorzien. De Alqueva is niet voldoende om het probleem van het land op te lossen, maar het helpt wel het watertekort in delen van Alentejo te verzachten en het zal waarschijnlijk andere dammen van water moeten voorzien voor irrigatie en drinkwater.

Bron: Público/Observador