Poolse producenten protesteren tegen nieuwe suikerbelasting

Negen Poolse toonaangevende landbouworganisaties in Polen, waaronder de Poolse Unie van Sap Producenten hebben samen een brief gestuurd naar de Poolse ministers van Volksgezondheid en van Landbouw. In deze brief verzetten zij zich tegen een nieuwe suikerbelasting in dranken. Volgens de industrie is de nieuwe wet schadelijk voor fruittelers, producenten en voor de consumenten zelf. De introductie van deze wet is bedoeld om de budgetinkomsten te verhogen en zal een negatief effect hebben op fruit producenten in Polen.

Suikerbelasting

Het ministerie van Volksgezondheid wil een extra belasting opleggen om consumenten te ontmoedigen om kunstmatig gezoete producten te consumeren. De ministerraad moet het project in het eerste kwartaal van dit jaar behandelen, want het ministerie wil dat de wet al op 1 april 2020 in werking treedt.

Eind 2019 werd een wetsvoorstel opgesteld door het ministerie van Volksgezondheid om bepaalde wetten te wijzigen om gezonde keuzes door consumenten te bevorderen. Ondanks de luidruchtige naam, gaat het feitelijk slechts op het aanvullen van het Poolse belastingstelsel. De wet omvat drie soorten belasting: op geselecteerde dranken met toegevoegde suikers en andere zoetstoffen, op de verpakking van alcoholhoudende dranken met een inhoud tot 300 ml, en op reclame voor voedingssupplementen. In de wet staan geen mechanismes die gezonde keuzes ondersteunen, maar focust op de belastingheffing voor een beperkt aantal producten die door de regering worden erkend als schadelijk voor de gezondheid.

Polen

Protesten van de industrie

Vertegenwoordigers van de tuinbouw spreken over negatieve effecten voor de Poolse economie: de wet belast op een selectieve en discriminerende manier slechts één voedselcategorie - de industrie die slechts 19% van het in Polen geconsumeerde suiker verbruikt en de industrie die de afgelopen jaren het meeste heeft gedaan om zijn producten te hervormen. De sector heeft dit gedaan door, bijvoorbeeld, het introduceren van dranklijnen zonder toegevoegde suikers. Volgens de sap producenten is de nieuwe wet selectief ook in andere aspecten: alcoholische dranken zoals gearomatiseerde bieren en radler worden in de wet juist niet genoemd, hoewel ze ook veel toegevoegde suiker bevatten.

De door het ministerie voorgestelde juridische oplossingen zullen vooral de Poolse producenten van dranken en groenten- en fruitnectars, fruittelers en consumenten belasten. Dit is niet voor het eerst. Eén jaar geleden werd namelijk een nieuwe BTW matrix voorgesteld door het ministerie van financiën. In dit matrix zou het BTW omhoog gaan bij nectars met de toegevoegde suikers. Na harde protesten van de branche, die de regerende partij hebben verrast en in combinatie met de toen aankomende verkiezingen werd de wet uiteindelijk niet geïntroduceerd. Nu heeft de branche het gevoel van een deja vu.

Geschiedenis herhaalt zich vaak

Het invoeren van de nieuwe belastingmaatregel zal de consumptie van dranken verminderen. De vraag naar dranken zal hierdoor ook afnemen, geschat met bijna 37%. Voor veel Poolse producenten betekend dit een vermindering van werk. Enkele duizenden banen lopen gevaar. Momenteel maken bedrijven aanzienlijke extra kosten in verband met de toename van de kosten voor energie, grondstoffen en arbeid. Als een dergelijke heffing wordt ingevoerd zullen goedkopere dranken uit buurlanden snel geïntroduceerd worden op de Poolse markt. In deze landen worden er namelijk geen fiscale oplossingen voor eten en drinken ingevoerd.

Bronnen: Instytut Staszica, SadyOgrody.pl PortalSpożywczy.pl Polityka, Warsaw Enterprise Institute