Nederlands Paviljoen op TSW Fruit and Vegetable Industry Fair, Warschau 2019

Nederlandse bedrijven uit de tuinbouwkolom, worden van harte uitgenodigd om deel te nemen aan een Nederlands paviljoen op de tuinbouwvakbeurs TSW Fruit and Vegetable Industry Fair, welke op 9 en 10 januari 2019 in Warschau (Polen) zal plaatsvinden.

aardbeien

De TSW Fruit and Vegetable Industry Fair is een terugkerende tuinbouwvakbeurs die voor de 9de keer wordt georganiseerd in Warschau, op slechts 30 minuten van de belangrijkste en grootste boomgaardregio van Polen (Grójec en Warka). Ook de zachtfruitregio in Lubelskie ligt nabij. TSW is de grootste groenten- en fruit beurs in Midden- en Oost-Europa en biedt bezoekers innovatieve en actuele kennis en vakinhoudelijke inzichten in de (Poolse) tuinbouwsector. De beurs heeft zijn oorsprong en zwaarte punt in het fruitsegment, maar in de laatste jaren neemt aandacht voor groententeelt in kassen op de beurs toe. Deelnemende bedrijven richten zich op toelevering uitgangsmateriaal, gewasbescherming en zijn gespecialiseerd in het verpakken en opslaan van groenten en fruit. Ook zijn producenten van machines en tractoren aanwezig en spelen kwekerijen, gewas verwerkende - en voedselverwerkende bedrijven een belangrijke rol op de beurs. In 2018 namen 328 bedrijven deel, de laatste editie werd bezocht door ruim 15.500 vakbezoekers uit Polen en omliggende landen.

Belangstelling?

Voor inhoudelijke vragen over de Poolse marktmogelijkheden kunt u contact opnemen met het Landbouwbureau op de Nederlandse Ambassade in Warschau . Voor meer informatie inzake deelname aan de TSW Fruit and Vegetable Industry Fair kunt u terecht bij Victor Phaff , organisator van het Nederlandse Paviljoen.

frambozen

Fruit en groenten productie in Polen

Fruitproductie speelt niet alleen een belangrijk rol in de Poolse tuinbouw, maar ook Europees gezien is Polen een belangrijke speler. In de EU is Polen de grootste producent van frambozen, aalbessen, bosbessen, appels en zure kersen. In de afgelopen jaren bleef het areaal min of meer stabiel, maar steeg de opbrengst geleidelijk tot ca. 4,5 mln ton (waarbij 2017 als gevolg van late vorst dit met 3,2 mln ton behoorlijk minder was). Appels nemen het grootste aandeel in (oogstschatting 2018 ca. 3,6 mln ton), de geschatte opbrengst voor zachtfruit zal ca. 525.000 t (waarvan o.a. 185.000 ton aardbeien, 110.000 frambozen). De groei van de productie in Polen wordt gestimuleerd door de groeiende vraag naar o.a. zachtfruit, zowel in Polen als daarbuiten (o.a. het gezondheidsimago van zachtfruit speelt hier een belangrijke rol in). Deze groei is mede mogelijk door voldoende land, veel producenten, een gematigd klimaat en subsidies gericht op modernisering van de teelt en stimulering van samenwerking tussen telers. Via producentenorganisaties en –groepen wordt aanbod gebundeld en ontstaan er mogelijkheden te investeren in kwaliteit, verpakking en promotie.

Groenten productie in Polen bedraagt ca. 10% van de waarde van de totale landbouwproductie, ondanks het feit dat dit slechts CA. 1% van het landbouwareaal beslaat. De totale groenten productie (open en bedekte teelten) bedraagt jaarlijks ca. 6 mln ton, maar is sterk afhankelijk van weersomstandigheden. Polen is hiermee de derde tot vierde producent van groenten in de EU. Ca. 1,1 mln ton, vooral bestaande uit tomaten (55-57%) en komkommers (26-31%), komt uit kassen en plastic tunnels. Totale oppervlakte wordt geraamd op ca. 5.500 ha., een derde hiervan zijn kassen, twee derde plastic tunnels. De tomaten productie groeit, met name door gebruik en inzet moderne kassen en technieken.