Oezbekistan: Sierteelt Expo in Tasjkent en Bloemen Festival in Namangan

In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent wordt van 24 tot en met 26 mei 2019 de Flowers & Garden Expo gehouden en aansluitend in de regio Namangan van 27 mei tot en met 3 juni het Bloemen Festival. Beide evenementen in Oezbekistan geven Nederlandse bedrijven actief in de sierteelt de gelegenheid om meer inzicht te krijgen in de recente ontwikkelingen in deze opkomende markt met ruim 30 miljoen consumenten en groeiende toeristenbranche in Centraal Azië.

De Sierteelt Expo eind mei in Tasjkent is gericht op zowel de teelt van bloemen en planten en het daarvoor benodigde uitgangsmateriaal en de technologie als op de bloemisterij, het tuinieren en landschap design. De Expo wordt gesteund door het Oezbeekse ministerie van Landbouw en de Kamer van Koophandel.

Oezbekistan werkt hard om buitenlandse investeerders aan te trekken om onder meer haar tuinbouwsector te ontwikkelen. Zo wordt er geïnvesteerd in uitbreiding van het areaal kassen voor niet alleen de teelt van groenten, maar ook van bloemen en potplanten. Verder wil Oezbekistan met haar mooie en zeer oude steden als Samarkand, Khiva en Bukhara ook meer buitenlandse toeristen trekken. Zo kan er vanaf februari 2019 uit meer landen, waaronder Nederland, visumvrij naar Oezbekistan worden gereisd. Dit alles draagt bij tot positieve ontwikkelingen in het land en daarmee ook tot meer mogelijkheden in de Oezbeekse sierteelt sector.    

Open voor samenwerking met Nederland

Het Bloemen Festival in Namangan kent met 60 jaar een lange traditie. Namangan maakt deel uit van de Fergana vallei; een van de belangrijkste landbouwregio’s in Oezbekistan. De autoriteiten zien mogelijkheden de sierteeltsector in hun regio verder te ontwikkelingen. Dit blijkt ook uit het nieuwe laboratorium en expertisecentrum dat onlangs is opgericht en niet ver van de luchthaven is gelegen.

Het expertisecentrum dat nauw verbonden is met de landbouwuniversiteit heeft onder meer als doel plantkweekmateriaal te vermeerderen en lokale telers van bloemen en planten te trainen. Het management staat open voor samenwerking met Nederlandse partners om kennis van laboratoria, kweekplant materiaal, technologie en praktijkgerichte trainingen te delen.

Voor meer informatie en contactgegevens over het centrum gelieve een email in het Engels te sturen naar mos-lnv@minbuza.nl, ter attentie van mevrouw Oksana Lubentsova.