Nigeriaans-Nederlandse samenwerking na handelsmissie

Een groep van 15 Nigeriaanse ondernemers uit de horti-sector, aangevuld met hoge vertegenwoordigers van de deelstaten Lagos en Oyo, bezochten Nederland. Het betrof de eerste handelsmissie uit Afrika sinds de Corona crisis. De totale delegatie bestond uit ruim dertig personen: anderen volgden programma’s rondom hernieuwbare energie en circulaire economie. 

Zakelijk forum

Een volgepakt programma lag op de bezoekers te wachten. De week begon met een groot zakelijk forum in Den Haag, waaraan meer dan 100 mensen deelnamen. De ambassadeur van Nigeria in Nederland, Dr. Eniola Ajayi, stond stil bij de handelsrelatie tussen de twee landen die al meer dan 100 jaar terug gaat, refererend aan de activiteiten van Heineken, Unilever en Shell. Ze sprak naast landbouw ook over de thema’s circulaire economie en energietransiatie. ‘Onze regering staat volledig achter de klimaatdoelen van Parijs, en daarom is het van belang dat wij ook deelnemen aan de energietransitie,’ aldus de ambassadeur.

Het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit was vertegenwoordigd door Evelyn Geurtsen, directeur Internationale Landbouw. ‘Het is onze ambitie om ervoor te zorgen dat boeren overal ter wereld gebruik kunnen maken van de innovatie en kennis uit Nederland,’ aldus Geurtsen. ‘Daarom stimuleren we Nederlandse investeerders om op een duurzame en inclusieve manier te gaan investeren in Nigeria.’

Tour langs Nederlandse innovatie

Zien is geloven: bedrijfsbezoeken vormden daarom de hoofdmoot van de inkomende handelsmissie. De delegatie bezocht, onder leiding van de Netherlands-African Business Council, die de missie uitvoerde namens het consulaat in Lagos en RVO, een serie aan bedrijven. Enkele toonaangevende bedrijven uit de Nederlandse tuinbouw mochten op een bezoek rekenen: Priva, Rijk Zwaan, Koppert Cress en Koppert Biological Systems. De delegatie ging ook langs bij Tomatoworld en het World Horti Center.

De bezoeken werden zeer goed ontvangen door de deelnemers. Sani Dangote Jr. is CEO van het bedrijf Dansa, dat zowel actief is in het verbouwen van diverse gewassen, als het verwerken van tomaten. ‘Ik vind het opvallend om te zien hoe goed de Nederlandse bedrijven met elkaar samenwerken, in plaats van elkaar te beconcurreren,’ aldus de ondernemer, wijzend naar de Nederlandse coöperatieve handelsgeest. ‘In Nigeria is iedereen vooral met zijn eigen dingen bezig.’

Dansa werkt al een tijdje samen met het Nederlandse bedrijf Koppert Biological Systems. ‘Erg bijzonder en leerzaam dat ik het bedrijf nu ook in het echt heb kunnen bezoeken,’ aldus de ondernemer.

‘Het was een groot plezier om eindelijk weer eens aan het diplomatieke handwerk toe te komen. Er gaat niets boven een groep geïnteresseerde en bevlogen mensen die samen in een bus van bedrijf naar bedrijf gaan,’ Aldus de Nederlandse landbouwraad voor West-Afrika, Bram Wits. Wits werkt vanuit Ghana, maar is ook verantwoordelijk voor Nigeria en Ivoorkust. ‘De relaties die ontstaan en de gezamenlijke ideeën vormen vaak de voedingsbodem voor projecten in de toekomst. Voor meer geavanceerde tuinbouw in zuidwest Nigeria zie ik veel kansen. Dat gaat niet altijd over beschermde teelt maar vooral over meer innovatie en marktoriëntatie. Er is een andere marktdynamiek dan in bijvoorbeeld noord Nigeria, waar Nederland met een heldere handels- en investering agenda een verschil kan maken. Daar gaan we mee aan de slag als opvolging van deze missie,’ aldus Wits.

Follow-up projecten

Het doel van de inkomende handelsmissie was om met de deelnemers en de Nederlandse partijen op zoek te gaan naar mogelijkheden voor samenwerking in de toekomst. Volgens Anitra van der Kraan, projectleider van NABC, is er veel vooruitgang geboekt op dit gebied. ‘Tijdens deze missie is een overeenkomst gesloten tussen Nigeriaanse en Nederlandse partijen op het gebied van bedekte en grondloze teelt,' aldus Van der Kraan.

Overeenkomst Nigeria-Nederland teelt
Overeenkomst tussen Nigeriaanse en Nederlandse partijen op het gebied van bedekte en grondloze teelt

De overeenkomst tussen aan de Nigeriaanse zijde JMSF Agribusiness Ltd., Soilless Farm Lab and African Farmer Stories en aan Nederlandse kant partijen als Priva, Viscon, Seed2Feed, the Dutch Greenport hub, Pan African Seeds BV en Koppert Biological Crop Protection zal uiteindelijk resulteren in een Impact Cluster. Van der kraan: ‘Dat is een driejarige samenwerking, met als doel lokale private sector ontwikkeling en markttoegang.’

Bezoek Royal Flora Holland
Delegatie van Nigeriaanse ondernemers

De handelsreis werd op vrijdag 1 april afgerond met een bezoek aan Royal Flora Holland in Aalsmeer. Nederlandser kon de reis niet eindigen: bij het uitstappen liepen de bezoekers door een centimeters dikke sneeuwlaag naar de ingang van de bloemenveiling toe - tot grote hilariteit van de Nigeriaanse ondernemers. ‘Dit was een zeer inspirerend bezoek, waarbij we veel innovaties hebben kunnen zien,’ aldus Sani Dangote Jr.

Bezoek Royal Flora Holland
Rondleiding door Royal Flora Holland