Nederland actief in tuinbouwketen Myanmar

Het demonstratie-tuinbouwbedrijf in Myanmar van een Nederlands consortium onder leiding van Larive International is GlobalGap gecertificeerd. Volgens Larive-directeur Matthias Brienen is de certificatie een belangrijke stap naar verdere uitbreiding van de activiteiten van het consortium in Myanmar. GlobalGap is een belangrijk keurmerk op het gebied van voedselveiligheid.

De kas van 3.000 m2 staat in Heho, in de oostelijk gelegen Shan State, en is in april 2018 officieel geopend. Over afzet van tomaten, paprika’s en komkommers zijn afspraken gemaakt met City Mart, de grootste retailer in het land. Het tuinbouwbedrijf fungeert als demonstratie- en trainingslocatie met als doel de tuinbouwketen in Myanmar verder te ontwikkelen.

Demonstratiekas in Heho, Myanmar

Actief in opkomende markten

Het Nederlandse consortium dat actief is in de tuinbouwketen van Myanmar bestaat uit initiatiefnemer Larive International, Rijk Zwaan, Koppert, Priva, VEK Adviesgroep en Delphy. Het zijn allemaal bedrijven die internationaal actief zijn in de tuinbouw. Larive begeleidt bedrijven bij de introductie en groei in opkomende markten, vooral in Azië, Afrika en Oost-Europa. In de portofolio van Larive zijn veel projecten te vinden in de agrofoodsector. Het adviesbedrijf heeft kantoren in 22 landen.

Economische groei in Myanmar

Na de opheffing van de internationale sancties in Myanmar in 2013 zijn veel buitenlandse bedrijven actief geworden in het land, ook Larive International. Het bedrijf deed marktonderzoek naar het perspectief van investeringen in verschillende agrofoodketens, waaronder de tuinbouwketen. Brienen: “Die kansen bleken er volop. Door de economische groei, toename van het aantal toeristen en de komst van internationale supermarktketens neemt de vraag naar verse groenten snel toe. Op dit moment kan de eigen tuinbouwsector de vraag niet aan, terwijl het land bij uitstek geschikt is voor tuinbouwproductie. Waarom tomaten uit Australië importeren als deze in het land zelf ook prima kunnen worden geteeld?”

Matthias Brienen

Matthias Brienen

Proeven met tuinbouwzaden

In 2015 nam Larive het initiatief om een consortium van Nederlandse tuinbouwbedrijven te vormen. Met een lokale teler zijn afspraken gemaakt over de modernisering van zijn bedrijf en met een supermarktketen over de afzet van de producten. Vervolgens zijn met tuinbouwzaden van Rijk Zwaan proeven uitgevoerd. Inmiddels worden puntpaprika’s, vleestomaten en cherrytomaten geproduceerd van zaden die passen bij de teeltomstandigheden in het land.

Ombouw tot demonstratiekas

De kas is nu ruim een jaar in bedrijf. Het gaat om een ‘mediumtech’ kas. Brienen: “In vergelijking met de gangbare tuinbouwbedrijven in Myanmar is sprake van een modern bedrijf, maar qua techniek niet vergelijkbaar met de innovatieve kassen die we kennen uit het Westland. Juist daarom kan het bedrijf fungeren als demonstratielocatie."

Tomaten in demonstratiekas

Hogere productie

Volgens de Larive-directeur speelt de kas een belangrijke rol in de ontwikkeling van de tuinbouwketen in de regio. Er is een samenwerking opgezet met een tuinbouwschool, aan telers in de omgeving zijn trainingen gegeven en vertegenwoordigers van retailbedrijven zijn rondgeleid. Brienen: “In de kas in Heho laten Nederlandse bedrijven zien dat beter uitgangsmateriaal, gerichte gewasbescherming en precisiebemesting leiden tot een hogere productie en dus tot een beter inkomen van telers. Dat kun je allemaal vertellen, maar beter is om dat in de praktijk te laten zien aan lokale telers en tuinbouwstudenten.”

Actief in andere regio’s

De activiteiten van het consortium zijn mede mogelijk gemaakt door het Duitse ministerie van Economische Zaken, in het kader van een ondersteuningsprogramma van de Duitse overheid voor de economische ontwikkeling van Myanmar. Het consortium wil zijn positie in het land versterken en uitbreiden naar andere regio’s in het land. “Hiermee zal het consortium bijdragen aan de versterking van de tuinbouwketen in Myanmar”, aldus Brienen. “Deze fase 2 is inmiddels gestart.”

Meer over Larive International