14e Oranje paviljoen op landbouwbeurs in Novi Sad

Aanwezig zijn is resultaten behalen.

Voor de 14e keer was er een Oranje paviljoen op de Internationale landbouwbeurs – 86 editie – in Novi Sad, Servië. Dit is de grootste landbouwbeurs van de Westelijke Balkan regio. Uit alle landen van het voormalige Joegoslavië en andere omliggende landen, zoals Hongarije en Oostenrijk waren er bezoekers en deelnemers aanwezig. Het Nederlandse Oranje paviljoen stak fier boven de omliggende landenpaviljoens uit.

Dertien bedrijven, waaronder 4 nieuwkomers, uit Nederland, Servië en Noord-Macedonië namen deel in het Oranje paviljoen. Samen vertegenwoordigen deze bedrijven een nog groter aantal Nederlandse bedrijven, producten en technologie, actief in de gehele regio. Deze bedrijven zijn actief in de sectoren tuinbouw (uitgangsmateriaal en kassentechnologie), boomkwekerij, zachtfruit, pootaardappelen, genetica, diervoeder en –additieven en, biologische bestrijdingsmiddelen. Juist omdat deze beurs zo’n lange traditie heeft en gedurende een week lang het landbouwcentrum van de regio is, hebben alle deelnemers goede zaken kunnen doen. Het open en transparante paviljoen werkt letterlijk als een magneet en er was gedurende de gehele beurs een drukte van belang. En terecht.

Enthousiast, interesse? Doe volgend jaar ook mee in Novi Sad!

Seminars

Het landbouwteam van de ambassade in Belgrado organiseert traditiegetrouw ook altijd seminars en marge van de beurs. Circulaire economie en circulaire landbouw was het thema van de algemene seminar. Sprekers uit Servië en Bosnië en vertegenwoordigers van twee internationale organisaties: de VN-landbouworganisatie FAO en het Global Green Groth Institute (GGGI) gaven een toelichting op het beleid voor het stimuleren van circulaire landbouw en praktijkvoorbeelden uit de regio. Het tweede seminar had als onderwerp de sterk groeiende Servische zachtfruit sector. In deze sector liggen veel kansen voor het Nederlandse agro-bedrijfsleven. Zie eerder berichten op deze pagina. RVO en de ambassade zetten zich nu in voor het opzetten van een PIB zachtfruit Servië.

Blijf ons volgen voor meer nieuws!

Voor vragen: bel-lnv@minbuza.nl