Nieuwe regels voor etikettering in de strijd tegen obesitas in Mexico

In oktober 2019 berichtten we over een nieuwe Mexicaanse wet met betrekking tot de etikettering van verwerkte voedselproducten en niet-alcoholische dranken. Afgelopen 24 januari heeft een hiertoe bevoegde nationale commissie de norm aangenomen waarmee deze wet zal worden uitgevoerd. Deze norm, de zogenaamde Norma Oficial Mexicana (NOM) 051, verplicht bedrijven om met zwarte stickers op de voorzijde van de verpakking van hun producten het duidelijk aan te geven wanneer deze een maximum limiet aan calorieën, suiker, verzadigde vetten, transvetten, of sodium overschrijden of wanneer ze zoetstoffen bevatten. Voor de Mexicaanse overheid is de norm een belangrijke stap in de strijd tegen obesitas: Mexico heeft, na de Verenigde Staten, het hoogste percentage qua overgewicht en obesitas ter wereld. Het bedrijfsleven is echter huiverig voor de gevolgen en sceptisch over de effectiviteit van de nieuwe regelgeving.

Etiquetado frontal

Inhoud NOM-051

De nieuwe norm verplicht bedrijven niet alleen om zwarte stickers op de voorzijde van hun producten te plakken als deze de gestelde limieten aan schadelijke ingrediënten overschrijden. Ook worden zij voor deze producten beperkt in hun marketing: zo mag er geen reclame meer worden gemaakt voor deze producten op sociale media en mogen deze ook niet meer worden gepromoot door middel van kortingsacties. Bovendien mogen deze producten geen gezondheidsclaims meer voeren, zoals “glutenvrij”, “zonder kunstmatige kleurstoffen”, enzovoorts. Een eerdere versie van de NOM-051 was nog strenger: in deze versie werd het bedrijven zelfs verboden om personages of beroemdheden op bovenstaande producten af te beelden. Ook verbood dit voorstel de vermelding van aanbevelingen door professionele organisaties, zoals consumenten- of patiëntenorganisaties. Deze beperkingen zijn echter niet opgenomen in de uiteindelijke versie van de norm, nadat hier veel kritiek op kwam in de publieke raadpleging (Consulta Pública), die plaatsvond in november en december 2019. Deze publieke raadpleging ontving overigens meer dan 5200 reacties: een historisch hoog aantal.

Bezwaren van het bedrijfsleven

De private sector, ook vertegenwoordigd in de nationale commissie, heeft tegen het uiteindelijke voorstel gestemd. Eén van haar bezwaren tegen de norm is dat deze tekort schiet in het voldoende informeren van de consument, aangezien niet alle voedingsinformatie en gezondheidsclaims op een evenwichtige manier op de verpakking mogen worden vermeld. Een ander bezwaar van bedrijven is dat deze nieuwe etikettering bedrijven juist zou ontmoedigen om hun producten gezonder te maken door bijv. de hoeveelheid zout of suiker te verlagen: zolang bepaalde ingrediënten boven de zeer strenge maximumwaarden blijven, mogen deze verbeteringen namelijk niet worden gepromoot en zullen ze onopgemerkt blijven bij de consument vanwege de zwarte stickers op de voorzijde van de verpakking. Volgens de private sector is de NOM-051 bovendien de strengste in zijn soort wereldwijd en niet gestoeld op wetenschappelijk onderzoek. Het Consejo Nacional Agropecuario (CNA), de Mexicaanse overkoepelende organisatie voor de landbouw, en brancheorganisaties als CONMEXICO, overwegen zelfs juridische stappen tegen de norm.