Mexico produceerde 669 liters tequila per minuut in 2019

2019 gaat de boeken in als een jaar waarin de hoogste productie, consumptie en export van tequila plaatsvond. Cijfers over 2019 van het Consejo Regulador de Tequila, de Mexicaanse branche-organisatie voor de tequila-industrie, laten zien dat er in totaal 351.7 miljoen liter tequila werd geproduceerd, wat gelijk staat aan 669 geproduceerde liters per minuut.

Cijfers

Het aantal geproduceerde liters is 12% hoger dan het vorige recordjaar 2008 toen er ruim 312 miljoen liter tequila werd geproduceerd. De tequila-industrie overtreft voor de tiende keer op rij de exportvolume van de nationale drank. Er werd 245.8 miljoen liter geëxporteerd, met name naar de Verenigde Staten, Duitsland, Spanje, Frankrijk, Japan, Canada, Verenigd Koninkrijk, Letland, Italië en Colombia.

Beschermde geografische aanduiding

Bovendien behaalde de tequila-industrie belangrijke resultaten, aangezien de alcoholische drank afgelopen jaar in 30 landen werd erkend als een beschermde geografische aanduiding. Naast de lidstaten van de Europese Unie, zijn dat ook Brazilië en Hong Kong. In totaal hebben 51 landen deze erkenning aan tequila toegekend.

China

Aan het eind van 2019 verwijderde China de laatste niet-tarifaire barrière voor tequila, waardoor alle categorieën en klassen van tequila zonder enige beperking de Chinese markt kunnen betreden. Er wordt verwacht dat China op korte termijn één van de top tien importeurs van tequila zal worden.

Ecologische voetdruk

De groei van de tequila-industrie zorgt echter ook voor milieu-problemen, waaronder ontbossing en reststromen. Daarom werd tijdens de klimaatconferentie COP25 in Madrid in December 2019 een publiek-privaat initiatief gelanceerd om de ecologische voetdruk van de tequila-industrie te verminderen. Hieronder vindt u hierover meer informatie.