Mexicaanse Senaat wil marihuana legaliseren

Een wetsvoorstel is hiervoor in de maak. In de eerste helft van 2021 zouden de eerste bedrijven kunnen beginnen met de verkoop en distributie van marihuana in Mexico, mocht het wetsvoorstel worden aangenomen in de Senaat. Voorwaarden daarbij zijn dat het bedrijven zijn die daar speciaal voor worden opgericht en een licentie verkrijgen die door de Federale overheid worden verleend.

Licenties

Het wetsvoorstel bepaalt dat er vier soorten licenties zullen worden verleend om de marihuanamarkt vorm te geven. Het gaat om licenties die ofwel de teelt, de transformatie, de verkoop of de import/export reguleert van cannabis. Er kan slechts één type licentie worden verleend per bedrijf. Het idee achter de verdeling van de licenties is dat er op deze manier geen verticale integratie van de cannabisindustrie ontstaat.

Zo stelt het wetsvoorstel dat degene die zich wijdt aan het telen van de plant deze niet rechtstreeks aan de consument mag verkopen, maar alleen via een persoon of bedrijf die een verkooplicentie heeft.

Het Mexicaanse voorstel bevat onderdelen die lijken op de huidige situatie in Canada. Toch blijven er ook nog zaken onduidelijk: Specifieke details over de rechten en verplichtingen die elk van de licenties zal inhouden, ontbreken bijvoorbeeld nog.

Meningsverschillen

Er zijn ook nog grote meningsverschillen in de Senaat over het voorstel: verschillende Senatoren zijn het bijvoorbeeld niet eens zijn met de fragmentatie van de verschillende licenties. Ook luidt er kritiek dat de betrokken Senaatscommissies (Gezondheid, Justitie en Wetgeving) teveel worden beïnvloed door bedrijfslobbyisten. Het is niet uitgesloten dat de wettekst nog vóór de stemming wordt gewijzigd zodat bedrijven wel meerdere licenties tegelijkertijd kunnen krijgen.

Geen coffeeshops

Het Mexicaanse straatbeeld zal niet veranderen, als de wet wordt aangenomen. Het recreatieve gebruik van cannabis zal alleen worden toegestaan op gesloten plaatsen zoals in de woning van de consument. Consumenten mogen daarnaast tot vier “cannabisplanten met psychoactief effect” planten, groeien en oogsten in de woning.

Mexicaans Instituut Cannabis

Het agentschap dat toezicht zal houden op de marihuanamarkt is het toekomstige Mexicaans Instituut voor Cannabis (Instituto Mexicano del Cannabis). Het zal fungeren als een gedecentraliseerd agentschap van het Mexicaanse Ministerie van Binnenlandse Zaken dat verantwoordelijk zal zijn voor het verlenen van de licenties.