Mexico, Amerika en Canada sluiten nieuw handelsakkoord

Op 11 december 2019 werd in Mexico-Stad op de valreep van het jaar 2019 het handelsakkoord tussen Mexico, de Verenigde Staten en Canada, het zogenaamde USMCA, getekend. Dit moment kwam tamelijk onverwachts aangezien er nog tot voor kort intensieve discussies en onderhandelingen plaatsvonden. Het USMCA zal het NAFTA-akkoord uit 1994 vervangen.

VS en Mexico
Beeld: ©Adobe Stock

Landbouw

Met de komst van het nieuwe akkoord zal er op landbouwgebied weinig veranderen voor Mexico. De deal betekent voornamelijk een voortzetting van de 0% importtarieven die gelden voor de handel in landbouwproducten tussen de drie landen. De landen bereikten ook overeenstemming op gebieden als biotechnologie en (fyto)sanitaire kwesties.

De landbouw gerelateerde handel tussen Canada, Mexico en de Verenigde Staten omvat momenteel 90 miljard USD per jaar. De belangrijkste landbouwproducten die Mexico naar de Verenigde Staten exporteert zijn bier, avocado’s, tomaten, tequila, peper en berries. Andersom zijn de belangrijkste importproducten maïs, tarwe en soja. Daarnaast is Mexico ook groot importeur van melkpoeder en rundvlees.

Vertraging

De intensieve discussies en onderhandelingen van de laatste weken hadden vooral te maken met de eis van het Democraten-gedomineerde Amerikaanse Congres om inspecties op het gebied van arbeidsomstandigheden in Mexico uit te kunnen voeren. Deze eisen hebben het uiteindelijke akkoord niet in deze vorm gehaald. Daarnaast waren de Amerikaanse eisen met betrekking tot ‘rules of origin’ voor staal en aluminium een heikel punt. Deze eisen, die uiteindelijk wél grotendeels in het uiteindelijke akkoord zijn opgenomen, zullen vooral de Mexicaanse exporterende auto-industrie raken.

Ratificatie

Binnen één dag, op 12 december, werd het handelsakkoord geratificeerd in de Mexicaanse Senaat. In de Verenigde Staten en Canada zal ratificatie pas op zijn vroegst in 2020 plaatsvinden. In Amerika wordt dit bovendien gecompliceerd door het impeachmentproces tegen President Trump.