Tweedaags bezoek Aguascalientes in Mexico

Op 27 en 28 februari hebben de landbouwraad en de twee landbouwassistenten Aguascalientes bezocht, waar ze onder andere het nieuwe agropark "Agrosfera" bezochten, alsmede de zuivelbeurs Expolactea en food company La Huerta. 

Het nieuwe agropark in de deelstaat Aguascalientes is in samenwerking met de Universiteit Wageningen ontworpen. Het park ligt er heel goed bij en er zijn uitstekende faciliteiten. Agrosfera wordt gekenmerkt door een grote pion bij de ingang en het kantoorgebouw is ontworpen door de Nederlandse architect Paul van der Voort. Op het agropark zijn momenteel nog gronden beschikbaar voor bedrijven/investeerders die interesse hebben om zich in Aguascalientes te vestigen, al dan niet uit te breiden. 

Diezelfde dag heeft het landbouwteam het Expolactea bezocht. Op de website werd de beurs aangekondigd als de grootste zuivelbeurs van Mexico. Met de opening van de dierlijke sector in Mexico zijn we op zoek naar een geschikte beurs waar in de toekomst Nederlandse bedrijven (met eventueel een Holland paviljoen) geïnteresseerd in kunnen zijn. In werkelijkheid was het een erg kleine beurs met weinig bezoekers. 

De volgende dag heeft het landbouwteam een bezoek gebracht aan het bedrijf La Huerta. La Huerta is een enorm groot bedrijf voor wat betreft bevroren groenten en fruit met o.a. contracten bij Walmart. We kregen een rondleiding door de industriële delen van het bedrijf (van het snijden van de groenten tot aan verpakken en transport-klaar maken).  Vervolgens hebben we verschillende kassen bezocht voor de productie van, onder andere, tomaten. La Huerta maakt gebruik van Nederlandse technologie in de kassen. Er werd ook een presentatie gegeven met betrekking tot plaag-bestrijding en hoe La Huerta ernaar streeft om dit op een biologische manier te volbrengen in plaats van gebruik te maken van chemische producten.

La Huerta