Bezoek Tapachula, Chiapas

Op 15 en 16 maart werd door Landbouwraad Jean Rummenie en medewerker Frank Hoogendoorn van de Nederlandse ambassade een bezoek gebracht aan Tapachula, Chiapas. Reden hiervoor was de Expo Feria Tapachula met een seminar programma in het Forum Agrobusiness met Nederland als gastland. Bovendien werden gedurende de twee dagen behalve het seminarprogramma agrarische bedrijven en het Agropark Chiapas bezocht.

Het gebied is onderdeel van een zogenaamde ZEE (Zona Economica Especial). Jean en Frank van het landbouwradennetwerk werden vergezeld door Pharis Rico (PIB MHH), Steven Büter (NBSO), Cintia Aleman (United Producers of Mexico) en Tammo Hoeksema (Ornamental Growers Group).

Agropark Chiapas

Op donderdag 15 maart werd eerst het Agropark Chiapas bezocht. De WUR is nauw betrokken geweest bij de planning van dit Agropark. In het kantoor (met foto van onze vorige ambassadeur aan de wand) werd een presentatie gehouden door Hector Lazos over Zona Economica Especial (ZEE) Chiapas.

Foro Agribusiness

In de namiddag en avond vond het eerste deel van het goedbezochte seminar “Foro Agribusiness” plaats. De speech van Jean Rummenie, en de presentaties van Frank Hoogendoorn, Steven Büter en Cinthia Aleman werden zeer goed ontvangen. De regio is met name gericht op de export van o.a. bananen, koffie, cacao en mango’s en om die reden was er veel interesse m.b.t. tot dit onderwerp. Alle vier de sprekers speelden hier uitgebreid op in.

Bananen en mango's

Op vrijdag werd eerst de plantage en verpakkingshal bezocht van het bedrijf Carmelita brand. Carmelita teelt hier op 436ha bananen. Dagelijks worden 4500 dozen a 20 kg verpakt en voor de export naar de VS klaargemaakt. Tijdens het tweede bezoek van de dag werd een verpakkingsbedrijf van mango’s bezocht. De verpakker geeft een heet waterbehandeling aan, eigen en door andere bedrijven aangeleverde, mango’s waarna ze voor verschillende merken worden verpakt en klaargemaakt voor de export naar de VS.

Vervolg Seminar

In de namiddag en avond vond het tweede deel van het “Foro Agribusiness” plaats. Het overgrote deel van het programma bestond weer uit Nederlandse sprekers (PIB Mexico Holland Horticulture, Ornamental Growers Group, en United Producers of Mexico)