Bedrijfsbezoek Adelnor en deelname Sinaloa Encanta

Op donderdag 8 en vrijdag 9 maart 2018 hebben de landbouwraad te Mexico, Jean Rummenie, Frank Hoogendoorn (Nederlandse ambassade te Mexico), Monica Cabildo (WUR), en Pharis Rico (PIB Mexico Holland Horticulture) een bezoek gebracht aan Culiacán, Sinaloa.

Networking

Op donderdag was er een networking dag waar interessante presentaties werden gegeven over de landbouwsector in de staat Sinaloa, de eventuele gevolgen bij het mislukken van de onderhandelingen van NAFTA, Agriculture 4.0 (drones, robots, zelfrijdende auto’s, internet of things etc.), en het innovatief benaderen van processen in de sector. Na afloop van de presentaties is er gesproken met een aantal personen waaronder de Minister van landbouw van de staat Sinaloa (Juan Enrique Habermann Castélum) die in zijn presentatie zeer trots was op het feit dat de traceability in de agroketen goed geregeld is. Hetgeen voor de export zeer belangrijk is. Er is eveneens uitgebreid gesproken met de minister van economische ontwikkeling van de staat Sinaloa, Javier Lizárraga Mercado.

Bedrijfsbezoek Grupo Empresarial Adelnor

Op vrijdag werd het bedrijf Grupo Empresarial Adelnor bezocht. Tijdens het werkontbijt werd in verschillende presentaties het scala aan activiteiten van Adelnor toegelicht. Belangrijk is dat het bedrijf, als potentiële distibuteur voor Nederlandse bedrijven, tweederde van Mexico beslaat, 5 distributiecentra, en 47 verkooppunten heeft. Aangezien het steeds moeilijker wordt om goed opgeleid personeel te vinden heeft het bedrijf een eigen opleidingsinstituut opgericht (Universidad Business Agriculture Innovation – UniBAI).  Er is voor de studenten een zeer goed uitgewerkt carriereplan waarmee ze zich kunnen specialeren voor verschillende functies binnen het bedrijf of daarbuiten.

Het bezoek werd afgesloten met de bezichtiging van een klaslokaal, het magazijn, de controlekamer met camera’s voor elk kantoor van het bedrijf in geheel Mexico, en verpakkingslijnen voor messtoffen en biologische bestrijdingsmiddelen.