Nederlands - Marokkaans Tuinbouw Innovatie initiatief valt in de prijzen

Dinsdagavond 10 januari werd tijdens het jaarlijks tuinbouw gala TROFEL in Agadir de innovatie prijs uitgereikt aan het Centre d’Excellence Horticole.

In dat Centre werken Nederland en Marokko samen om met Nederlandse technische innovaties de bedekte tuinbouw in Marokko duurzamer en kwalitatief beter te maken.

In Agadir zal daarvoor een demonstratie- en onderzoekskas worden neergezet, waarin die Nederlandse duurzame tuinbouw innovaties worden getoond en toegepast in de real live situatie van Agadir .

Die innovaties hebben vooral betrekking op zuinig omgaan met water (substraatteelt), het klimaat (zon-verwarming, CO2) en het milieu (biologische bestrijding). De duurzame innovaties kunnen in het huidige model kas, dat in de Marokkaanse tuinbouw wordt gebruikt - door gebrek aan hoogte en beluchting - niet worden toegepast. Daarom zal ook model van “de kas van de toekomst” voor Marokko worden aangepast en een met plastic beklede uitvoering van het Nederlandse “Venlo” type kas worden. De innovatieprijs werd uitgereikt door de Minister van Landbouw van Burkina Faso aan Prof. Farid Lekja, directeur van het Centre Horticole Agadir en aan Nico Visser, Landbouwraad voor Noord Afrika op de Nederlandse Ambassade in Rabat.

De TROFEL innovatieprijs betekent in ieder geval mooie (h)erkenning van de Nederlands Marokkaanse samenwerking op gebied van duurzame bedekte tuinbouw.