Luxemburg: ook in 2019 positieve handelsbalans voor Nederland

De COMEXT-handelscijfers voor 2019 voor de handel in agro-food producten tussen Nederland en Luxemburg laten nog altijd een positieve handelsbalans voor Nederland zien met schaaldieren, sierteeltproducten en 'overige bereidingen' als belangrijkste exportproducten.

Nederlandse uitvoer van agro-food producten naar Luxemburg

De Luxemburgse markt vertegenwoordigde in 2019 slechts een marktaandeel van 0,27% in de totale Nederlandse export en dat aandeel is de afgelopen 5 jaar vrij stabiel gebleven. Echter, de Luxemburgse markt voor agro-food producten is in vergelijking met de totale export nog kleiner, want goed voor een aandeel van slechts 0,13%. Dit aandeel vertoont sinds 2015 (0,16%) een gestage dalende trend.

De totale waarde van de Nederlandse export naar Luxemburg schommelt de laatste 3 jaren rond de 127 miljoen euro. De belangrijkste uitvoerproducten van de agro-food sector waren vis en schaaldieren (aandeel van 13,9% in 2019), sierteelt (11,5%), diverse eetbare bereidingen (8,8%). Andere belangrijke exportproducten waren dranken, fruit, afval van de levensmiddelenindustrie en vlees.

Nederlandse invoer van agro-food producten uit Luxemburg

Aan de invoerzijde is zowel het aandeel van de Luxemburgse markt in de agro-food sector als het aandeel van Luxemburg in de totale Nederlandse invoer bescheiden: beide ongeveer 0,2% in 2019.

In totaal importeerde Nederland voor 110 miljoen euro aan agro-food producten uit Luxemburg, beduidend meer dan de 4 voorgaande jaren, toen de invoer ongeveer 82 miljoen euro bedroeg. Koffie, thee en specerijen (aandeel van 27,9% in de invoerwaarde) waren in 2019 de belangrijkste producten die Nederland uit Luxemburg invoerde, gevolgd door dierlijke en plantaardige vetten en oliën (20,6%), hout (8,3%) en zuivelproducten (7,4%). Opvallend is vooral de sterke stijging in invoer van dierlijke en plantaardige vetten en oliën (+ 545% in 2019).

Handelsbalans

Nederland heeft nog altijd een handelsoverschot met Luxemburg voor agro-foodproducten, maar dit overschot daalde van 60 miljoen euro in 2015 naar 17 miljoen euro in 2019.