Luxemburg: Let Food be your Medicine

‘Voeding in de Zorg’ is inmiddels een heus traject van het landbouwkantoor geworden: nadat we het onderwerp in België middels verschillende bijeenkomsten belichtten en kansen wisten te bloot te leggen voor Nederlandse leveranciers van bijvoorbeeld eiwitverrijkte voeding, keken we naar de Luxemburgse situatie.

Kansenrapport over de Luxemburgse zorgsector

We lieten begin 2019 een studie uitvoeren over de Luxemburgse zorgsector en de eventuele behoefte aan gepersonaliseerde voeding. Uit dit rapport bleek dat er wel degelijk interesse was in voeding op maat voor patiënten. Alleen is er in Luxemburg weinig kennis of ervaring aanwezig hieromtrent en werden personalized food concepten nog niet uitgerold.

Nederlandse kennis

Daarom organiseerden we in het najaar de bijeenkomst ‘Let food be your medicine’, waarbij we aan Luxemburgse genodigden uit de zorgsector de in Nederland aanwezige kennis presenteerden. Daarbij kwamen o.a. de volgende onderwerpen aan de orde: wat is het belang van gepersonaliseerde voeding bij ziekte en herstel, maar ook bij senioren in het algemeen, wat zijn de recentste trends en ontwikkelingen en waar liggen de kansen en de uitdagingen. We illustreerden dit aan de hand van een best practice (Ziekenhuis Gelderse Vallei). Al snel bleek dat de Luxemburgers erg onder de indruk waren over hoe ver Nederland in deze materie staat.

Op de bijeenkomst waren ook een 6-tal Nederlandse bedrijven aanwezig die een rol spelen in gepersonaliseerde voeding voor de zorgsector. Zij hadden elk een infotafel èn kregen de gelegenheid een pitch te brengen voor het Luxemburgse publiek.

Inzicht in de Luxemburgse markt

De Luxemburgse markt blijkt niet zo goed gekend te zijn onder de Nederlandse deelnemers. Om hen een beeld te scheppen van de organisatie van de Luxemburgse zorgsector, de toekenning van budgetten en de laatste ontwikkeling in de sector, hadden we enkele Luxemburgse specialisten uitgenodigd om een presentatie te geven. Hun bijdragen waren zeer waardevol, omdat dankzij deze inzichten Nederlandse bedrijven een beter beeld kregen over hun kansen op de Luxemburgse markt.

Daags na het seminar hadden we nog bezoeken gepland aan 2 Luxemburgse zorginstellingen (neuro-psychiatrische instelling en een ziekenhuis). Hier werden we met de Nederlandse delegatie zeer hartelijk ontvangen, kregen we (letterlijk!) een kijkje in de interne keuken en hadden onze bedrijven de gelegenheid om hun product of dienst persoonlijk te introduceren.

Feedback van deelnemers

Vanuit het landbouwkantoor kijken we terug op een geslaagd event. We waren natuurlijk benieuwd naar de reacties van de Luxemburgers en voerden daarom na het event een enquête uit. Hieruit bleek dat het seminarie hen zin in meer had doen krijgen. Werk aan de winkel voor 2020 dus! Hou deze website in de gaten!

Klik op onderstaande link voor een impressie van de bijeenkomst.

Benieuwd naar het Belgische traject? Lees hier meer en krijg via deze video een impressie van de laatste bijeenkomst.