FLAD Luxemburg: een nieuw samenwerkingsverband boven de doopvont

Begin 2019 is in Luxemburg de Fédération Luxembourgeoise de l’Alimentation et de la Distribution (FLAD) opgericht. Dit nieuwe samenwerkingsverband bestaat  uit verschillende actoren in de voedings- en distributiesector en heeft als hoofddoel om antwoorden te vinden op de uitdagingen in de sector.

René Grosbusch, voorzitter van de FLAD, licht in een interview uit maart 2019 met het tijdschrift CONNECT van de Confédération Luxembourgeoise du Commerce (clc) deze uitdagingen toe.

In het kader van Corporate Social Responsibility (CSR) en duurzaamheid binnen een circulaire economie is het bijvoorbeeld wenselijk via gemeenschappelijke regels de optimale houdbaarheid van levensmiddelen te verlengen voor de gehele sector, en zo minder afval te creëren van producten die nog over datum goed te gebruiken zijn. Tevens werkt de FLAD ook aan nieuwe oplossingen om plastic verpakkingen tegen te gaan.

Grosbuch constateert ook de grote personeelstekorten binnen de sector. Het is aan de FLAD om aanmoedigingsbeleid te ontwikkelen en uit te voeren, specifiek gericht op jongeren. Digitalisering speelt een grote rol hierbij. De FLAD zal wat betreft digitalisering derhalve nieuwe initiatieven moeten formuleren en gebruiken; ook in het belang van de hele Food & Distributie industrie.

Het hele interview leest u via onderstaande link (Frans).