Agri-handelsmissie naar AgriAsia Gujarat

Van 9 tot 11 december 2021 vond de 10e editie van AgriAsia plaats in Gandhinagar, Gujarat. AgriAsia is een grote tentoonstelling en vakbeurs over landbouwtechnologie. Het landbouwteam van de Nederlandse Ambassade en de NBSO in Ahmedabad besloten de kans te grijpen om voor het eerst in ongeveer twee jaar weer een fysiek evenement bij te wonen en partnerland te zijn op de beurs. Een delegatie van twaalf bedrijven nam deel aan de missie, allen met een stand in het Nederlands paviljoen.

De delegatie bestond uit hightech tuinbouw-, verwerkings- en zaadbedrijven en een value to waste initiatief; vanwege COVID (beperkingen) namen voornamelijk lokale vertegenwoordigers van de bedrijven deel. De missie stond onder leiding van ambassadeur Marten van den Berg.

Nederlandse landbouwbedrijven goed in beeld in Gujarat

De missie begon met een ontbijt, waarbij de vertegenwoordigers van de bedrijven de gelegenheid kregen om met elkaar en de ambassadeur in contact te komen, iets dat door de bedrijven zeer werd gewaardeerd. Diezelfde dag stak de Ambassadeur ‘de lamp aan’ van het paviljoen, wat pers en bezoekers naar het paviljoen lokte. Het hoogtepunt van de avond was een handelsdiner met de Nederlandse bedrijven, Indiase bedrijven van belang, Nederlandse bedrijven die actief zijn in Gujarat, maar ook belanghebbenden zoals CII, FICCI en Gujarat Chambers of Commerce and Industries (GCCI). Een goed netwerkevenement dat bedrijven in staat stelde om de goede gesprekken van eerder op de dag een vervolg te geven.

Delegatie Agriasia

Een ander hoogtepunt was het bezoek van de ambassadeur aan de verwerkingsfabriek van de zuivelcoöperatie Amul. Onderdeel van het bezoek was een inspirerende presentatie over de ontwikkeling van Amul: van de witte revolutie tot de zuivelkrachtpatser die het nu is. Ons bezoek aan Amul opende de deur voor een aantal van de bedrijven om zakelijke kansen te bespreken met de zuivelgigant, die zijn activiteitenaanbod diversifieert naar o.a. ook tuinbouw. De Nederlandse expertise op het gebied van melkveehouderij wordt alom gerespecteerd bij Amul en de samenwerking met Nederlandse partners is zeer gunstig geweest.

Feedback

Op basis van de feedback die we kregen, waren de bedrijven in onze delegatie tevreden met de deelname aan AgriAsia en veel van de bedrijven benadrukten hun dankbaarheid voor het platform van de Ambassade en de NBSO. Ook het faciliteren van B2B-gesprekken werd door de bedrijven zeer gewaardeerd. De zaadbedrijven lokten veel boeren naar hun kramen, hun belangrijkste doelgroep. Een deel van de bedrijven heeft een vaste klantenkring in Gujarat en richt zich op het versterken van hun netwerk. Voor sommige bedrijven was het evenement meer een verkenning. De hightech tuinbouwbedrijven verwachtten een ‘tough crowd’, maar kregen uiteindelijk waardevolle feedback over de mogelijkheden in de Indiase markt en voerden ook enkele veelbelovende gesprekken met Indiase stakeholders. Speciale vermelding verdient het Biomass India Initiative, een initiatief dat nog in de kinderschoenen staat, maar toch tot de verbeelding van veel deelnemers wist te spreken met zijn visie op het toevoegen van waarde aan afval door alternatieven te bieden voor het verbranden van rijststro.

NL Paviljoen AgriAsia

Vervolgstappen

Er was een consensus onder de bedrijven dat onze deelname als delegatie succesvol was. Het was heel goed om na een lange tijd van ‘screentime’ zichtbaar aanwezig te zijn op een beurs van deze omvang. Nu is het tijd om de vervolgstappen in kaart te brengen: zoals vervolggesprekken met de regering van Gujarat en bedrijven uit Gujarat over zilte landbouw, evenals het plannen van een veldbezoek aan het Nederlands – Indiase Center of Excellence in Baramati met enkele van de belanghebbenden die zich willen inzetten voor samenwerking in de tuinbouw.

NL Paviljoen AgriAsia

Deelnemende bedrijven: Kiremko, Mavitec, eFresh, East West Seed, Bejo Seeds, Biomass India Initiative, Floating Farm, Hoogendoorn, Van der Hoeven, KF Bioplants, Growers Flower Council India en Allround.