'Met een groep bedrijven en universiteiten kun je veel bereiken'

FoodTechAfrica zorgt voor verse en betaalbare vis voor de bevolking in Kenia. Het publiek-private partnerschap zette daarvoor een complete waardeketen op. Van visproductie en -verwerking, tot onderzoek en opleiding. Dit zorgt voor voedselzekerheid en werkgelegenheid in Kenia. Menno Morenc, projectmanager van adviesbureau Larive International, vertelt hoe ze het project hebben aangepakt.

Een paar jaar geleden zocht Larive naar kansen voor Nederlandse bedrijven in Oost-Afrika. Een Keniaanse theeboer vertelde dat je alles op de markt kunt kopen, behalve vis. Lake Victoria, waar oorspronkelijk veel vis uit kwam, is al lange tijd overbevist en vervuild. Omdat de bevolking en economie van Kenia hard groeien, wordt ingevroren vis uit China geïmporteerd. Dat kan beter, dachten ze bij Larive.

Foodtech Africa

Groot aanpakken

Uit gesprekken met Nederlandse ondernemers bleek dat er geen viskwekers actief zijn in Kenia, omdat er in Oost-Afrika geen goed visvoer te koop was. Aan de andere kant gaven visvoederproducenten juist aan dat er in deze regio een gebrek aan professionele viskwekers was.

"Toen wisten we dat we dit groter moesten aanpakken", vertelt Morenc. "Inzetten op een enkel onderdeeltje was niet genoeg. Daarom zijn we de hele waardeketen gaan opzetten: van visproductie tot -verwerking en van genetica tot opleidingen." Genetica is kennis over erfelijkheid, die bijvoorbeeld gebruikt wordt bij het kweken van gewassen en het fokken van dieren.

Complete aanpak met steun FDOV   

"Met een groep bedrijven en universiteiten is veel meer te bereiken dan alleen", zegt Morenc. Daarom bracht Larive 13 partners samen in het internationaal samenwerkingsverband FoodTechAfrica, waaronder 11 bedrijven, een universiteit en een publieke partij. Dit partnerschap betaalt de helft van het project. De andere helft is subsidie uit de Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV).

Morenc: "De integrale aanpak van het project was niet mogelijk geweest zonder deze steun. Dan zouden de projecten veel meer gefragmenteerd zijn".

Gezonde en betaalbare vis tijdens coronacrisis

Via de centrale "aqua hub" die FoodTechAfrica heeft opgezet, krijgen boeren training, technische assistentie en workshops, en kunnen ze visvoer en jonge kweekvis (pootvis) kopen. De opbrengst is gezonde en betaalbare vis voor de bevolking. Zo zorgt FoodTechAfrica voor sterke en weerbare gemeenschappen in Oost-Afrika. Dat is volgens Morenc juist nu belangrijk, omdat de coronapandemie de import van ingevroren vis praktisch heeft stilgelegd.

Meer werk voor jongeren

FoodTechAfrica wil het perspectief voor jongeren verbeteren. Er is grote vraag naar praktisch geschoolde mensen. Daarom start FoodTechAfrica een academie om jongeren op te leiden tot technisch managers die het hele productieproces beheren.

Faciliteit Duurzaam Ondernemen en Voedselzekerheid (FDOV)

Met FDOV stimuleert het ministerie van Buitenlandse Zaken publiek-private samenwerking op het gebied van voedselzekerheid en private sectorontwikkeling in ontwikkelingslanden.

Meer weten?