Premier Kazachstan bezoekt NL glastuinbouw

De premier van Kazachstan, Askar Mamin, bracht 30 oktober een bezoek aan Nederland. Hij was op uitnodiging van premier Rutte in ons land. Aangezien high-tech tuinbouw steeds belangrijker wordt in Kazachstan, bezocht Mamin onder meer het World Horti Center in Naaldwijk. Onderdeel van het programma was het tekenen van een overeenkomst voor de bouw van een agropark in Kazachstan, waarbij zeven Nederlandse glastuinbouwbedrijven betrokken zijn.

©World Horti Center
Bezoek premier van Kazachstan aan Nederland

Kazachstan biedt tal van kansen voor Nederlandse glastuinbouwbedrijven. De overheid van Kazachstan wil namelijk haar ondernemersklimaat verbeteren en zet in op het ontwikkelen van de tuinbouwsector, door de import van agrarische producten te vervangen voor lokaal geteelde producten. Hiervoor is behoefte aan kennis, techniek en samenwerking met Nederlandse bedrijven binnen de glastuinbouwsector.  

Door een bezoek aan World Horti Center werden contacten gelegd met potentiële partners, waaronder Van der Ende Groep, Codema Systems, Ludvig Svensson, BOM Group en Priva. Centraal tijdens het bezoek stond de uitwisseling van kennis tussen studenten en bedrijven, zoals in de All Cllimate Greenhouse waar de nieuwste technieken werden gedemonstreerd.

In de middag werd er onder toeziend oog van premier Rutte en premier Mamin een overeenkomst getekend voor de bouw van een agropark in Kazachstan, waarbij zeven Nederlandse glastuinbouwbedrijven betrokken zijn. Zij hebben als lid van Dutch Greenhouse Delta een consortium gevormd om dit agropark te realiseren.