Boomkwekerij Fleuren ziet afzetkansen in Kazachstan

Vruchtboomkwekerij Fleuren wil samen met tien andere bedrijven uit de Nederlandse fruitteeltsector binnen drie jaar een cruciale rol vervullen in de voormalige Sovjetrepubliek Kazachstan. De stichting van een Nederlands demonstratiebedrijf moet hierbij als vliegwiel fungeren.

Sjaak Walraven
Beeld: ©Fleuren
Sjaak Walraven

De betrokken bedrijven werken samen in PIB-verband, Partners for International Business, een programma van RVO. De handtekeningen onder de PIB-overeenkomst zijn onlangs gezet. Voorzitter van de bedrijvengroep is Sjaak Walraven, verkoopleider bij boomkwekerij Fleuren.

Samenwerking in PIB

Het programma Partners for International Business (PIB) wil Nederlandse topsectoren positioneren op kansrijke markten in het buitenland. Overheid, bedrijven en kennisinstellingen werken hierin samen. In de PIB ‘Dutch Fruit Solutions Kazachstan’ gaat het om levering van uitgangsmateriaal, techniek en kennis om hiermee de fruitketen in Kazachstan op een hoger plan te brengen en zo ook afzet te creëren.

Walraven is optimistisch over Kazachstan als potentieel afzetgebied voor bedrijven in de Nederlandse fruitsector. Het zuiden van Kazachstan is volgens hem qua klimaat en bodemvruchtbaarheid bij uitstek geschikt voor de productie van fruit. Daar komt bij dat de overheid van Kazachstan de ontwikkeling van de sector hoge prioriteit geeft. De export van fruit naar Rusland en China wordt gezien als kansrijk.

Export Fleuren groeit

Fleuren is een familiebedrijf uit het Limburgse Baarlo dat gespecialiseerd is in de kweek van appel-, peren-, pruimen- en kersenbomen. Circa 80% van de productie wordt afgezet in het buitenland. De verkoop aan landen buiten de EU groeit. Het bedrijf is inmiddels ook actief in China en India.

Walraven ziet veel perspectief in Kazachstan. “Dat lukt niet van vandaag op morgen. Komende periode gaan we onderzoeken met welke partijen in Kazachstan we kunnen en willen samenwerken. Eind januari reizen we af en praten dan met fruittelers, overheden, universiteiten en potentiële investeerders. De handtekeningen onder de PIB-overeenkomst zijn gezet, maar het echte werk gaat nu pas beginnen.”

De regio Almaty/Shymkent is in het zuiden

Eerst een demo-plot

Kerndoel van de PIB-partners is om op korte termijn een demo-plot aan te leggen in het zuiden van Kazachstan in de omgeving rond Almaty. Hier laten de Nederlandse bedrijven in de praktijk zien wat de meerwaarde is van Nederlands uitgangsmateriaal maar ook van technieken zoals druppelirrigatie en bescherming van het fruit met bijvoorbeeld hagelnetten. Walraven: “Je kunt een lezing geven, maar met een rondleiding door een boomgaard boeken we meer succes.”

Walraven baseert zich daarbij op ervaringen met een soortgelijke PIB-groep in Roemenië. “Ook daar hadden we een scala aan bedrijven uit de keten in de groep. De deelnemers versterken elkaar. In Roemenië kozen we drie jaar geleden voor dezelfde opzet als nu in Kazachstan, eerst een demonstratiebedrijf. De afzet naar Roemenië komt nu op gang. Op ons bedrijf gaat het dan vooral om jonge kersenbomen.”

Italianen dominant

Vruchtboomkwekers uit Italië spelen op dit moment een dominante rol in de fruitteelt in Kazachstan. Ook in Rusland zijn zij toonaangevend. Walraven heeft respect voor de marketing van de Italianen. “Zij zijn overal als eerste op de markt. Dat doen ze uitstekend. Toch ben ik ervan overtuigd dat ook de Nederlandse fruitketen hier voet aan de grond kan krijgen.”

RVO ondersteunt PIB ‘Dutch Fruit Solutions Kazachstan’ voor een periode van drie jaar. Landbouwraad Meeuwis Brouwer geeft ondersteuning aan de groep vanuit de Nederlandse ambassade in Moskou.

Meer informatie: Fred Evers, coördinator PIB, info@eversinternational.eu