Bekendmaking Lily Ambassadeurs 2020 in Tokio

Vandaag ontving Z.E. de heer Peter van der Vliet zo’n 80 gasten in zijn ambtelijke woning. Ze waren bijeen gekomen voor de bekendmaking van 27 “Lily Ambassadors 2020”, die zich bezig zullen houden met het bevorderen van de lelieverkoop in Japan door de Nederlandse bollensector te verbinden met hun Japanse consumenten. De lelie-ambassadeurs ontvingen hun certificaten uit handen van de Ambassadeur.

Japan importeerde afgelopen jaar ca. 100 miljoen leliebollen, waarvan driekwart uit Nederland komt.  Japan is één van de belangrijkste afzetmarkten voor Nederlandse lelies. De Japanse markt loopt voorop; de consumenten hebben een sterke voorkeur voor de allernieuwste en zeldzaamste rassen.

Japan kampt echter al jaren met een krimpende vraag naar lelies. Voor het herstel van de markt, heeft iBulb Japan/Lily Promotion Japanin 2018 het “Lily Ambassadors Project”, een nieuwe promotieactie, opgezet. Uniek aan dit project is dat lelie-ambassadeurs uit de hele supply-keten, van kwekers, veilingen, bloemenontwerpers enz. worden gekozen en vervolgens door de Nederlandse Ambassadeur benoemd.

Vanaf volgende jaar zullen in totaal 100 lelie-ambassadeurs actief zijn door hun diverse promotie-evenementen in allerlei hoeken van Japan op social media te plaatsen.

Vertegenwoordigers van drie andere leliebollen exporterende landen, nl. Frankrijk, Nieuw-Zeeland en Chili, waren ook aanwezig.

Mooie leliebloemstukken hebben luister bijgezet aan het evenement in de fraaie residentie van de Ambassadeur die met zijn klassieke allure de sfeer van vroeger tijden ademt.

Z.E. dhr Peter van der Vliet (helemaal links) en de nieuwe Lily Ambassadeurs (foto: Keita Sawa)
Mw. Joan Mitchell-van der Vliet, de vrouw van Ambassadeur, woonde de plechtigheid ook bij. (foto: Keita Sawa)
Landbouwraden van andere exportlanden van leliebollen waren ook aanwezig (2e van links: Mw. Carolyn Guy en 3e van links, Mw. Gaël Thevenot) met Lily Ambassadeurs. (foto: Keita Sawa)
V.l.n.r.: Mw. Joan van Mitchell-van der Vliet, de vrouw van de Ambassadeur, de heer Paul Zwetsloot, Ministerraad, Economische Afdeling van de Nederlandse Ambassade, de heer Evert van Zanten, Plv.Vertegenwoordiger, Far East Export Group, Anthos. (foto: Keita Sawa)
Vanaf volgend jaar zullen in totaal 100 Lily Ambassadeurs zich inzetten voor de bevordering van Nederlandse lelies in Japan.(foto: Keita Sawa)
Foto; Keita Sawa