Rooskleurige Italiaanse sierteeltcijfers leiden bedrijven naar MyPlant & Garden 2023

Volgens de meest recente statistieken van Istat (het Italiaans Bureau voor Statistiek) heeft de Italiaanse tuinbouw in 2021 op het gebied van productie en export een nieuw record behaald. De export is met 5% gegroeid ten opzichte van 2020, wat de productie naar een totale waarde van 2,8 miljard euro heeft gebracht.

Frankrijk is het eerste bestemmingsland voor Italiaanse tuinbouwproducten met een exportwaarde van 251,2 miljoen euro, gevolgd door Nederland met 205,7 miljoen euro. Nederland exporteert voor 426,3 miljoen euro naar Italië en is daarmee de belangrijkste leverancier van sierteeltproducten (75% van de Italiaanse sierteeltimport).

De huidige instabiele omstandigheden, veroorzaakt door de pandemie en de Oekraïnecrisis, met als gevolg inflatie en stijging van energie- en materiaalkosten en schaarste aan grondstoffen, hebben productieprocessen vertraagd en daarmee gepaard gaand hogere productiekosten, stijgende verkoopprijzen en vertragingen in de internationale handel veroorzaakt.

Tegenwoordig is de markt weer aan het aantrekken, en aan de hoge deelnamecijfers valt op te maken dat er veel interesse is voor de vakbeurs Myplant & Garden. Veel sierteeltbedrijven hebben deze beurs gekozen als 'the place to be' om elkaar te ontmoeten, zaken te doen en nieuwe trends te ontdekken.

De Nederlandse Ambassade in Rome en het Nederlands Consulaat-Generaal in Milaan organiseren in samenwerking met MyPlant&Garden en Floweracademy.it de Nederlandse collectieve inzending ‘Weddingflowers’ op de beurs.

Op donderdag 23 februari zal er een netwerkbijeenkomst zijn, welke geopend zal worden door de Nederlandse Ambassadeur in Italië. De Nederlandse deelnemende bedrijven krijgen de gelegenheid hiervoor een aantal van hun Italiaanse contacten uit te nodigen.

Lijkt het je interessant om mee te doen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie: ROM-LNV@minbuza.nl