Tweedaags Potato Seminar in Iran

Wilt u zakendoen in de Iraanse aardappelsector? Ga dan op 28 en 29 november 2017 mee naar Teheran voor een tweedaags seminar over de samenwerking tussen Nederland en Iran in de aardappelketen.

De landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Teheran organiseert dit evenement in samenwerking met Wageningen UR en de Vereniging van pootaardappelproducenten in Iran. Op de eerste dag vindt het seminar plaats. Op de tweede dag kunt u deelnemen aan een rondetafelconferentie in kleinere setting.

Kansen voor Nederlandse aardappelsector

De Nederlandse aardappelsector heeft een uitstekende naam in Iran. In de eerste helft van 2017 voerde Wageningen UR 2 expertmissies in Iran uit, gefinancierd door het ministerie van Economische Zaken.

Tijdens de missies werden in 3 belangrijke productiegebieden bedrijven bezocht die zich bezighouden met de productie van pootaardappelen en consumptieaardappelen, aardappelopslag, groothandel en verwerking van aardappelen. Deze missies gaven inzicht in de kansen voor de Nederlandse aardappelsector op het gebied van publiek-private samenwerking en projecten met de particuliere sector in Iran.

Potato Seminar 28 november

De resultaten van de expertmissies worden op het grote seminar van 28 november gepresenteerd. Hierbij zijn ruim 200 deelnemers uit de Iraanse aardappelketen en circa 25 studenten en professoren aanwezig. Een uitgelezen kans dus om kennis te maken met belangrijke spelers in de Iraanse aardappelketen.

Tijdens het seminar worden presentaties gegeven over de Iraanse en de Nederlandse aardappelketens. In workshops wordt een aantal specifieke thema’s behandeld. Nederlandse deelnemers kunnen hun bedrijf presenteren in een eigen stand.

Rondetafelconferentie 29 november

Op de tweede dag van het seminar gaan Nederlandse bedrijven tijdens een rondetafelconferentie in gesprek met geselecteerde sleutelfiguren uit de Iraanse aardappelketen en enkele geselecteerde boeren. Hierin zoeken deelnemers naar mogelijke oplossingen voor problemen in de Iraanse aardappelketen en bespreken zij mogelijke vormen van samenwerking.

Iraanse aardappelsector

Iran produceert 5,5 miljoen ton aardappelen op 160 à 170.000 hectare (2016). Hiermee is Iran het twaalfde aardappelproductieland in de wereld en het vierde in Azië. Van de productie is zo’n 65% bestemd voor lokale consumptie, 10% voor de export en 15% wordt verwerkt. Het restant wordt gebruikt als pootaardappel.

In Iran is, nadat het land jarenlang geïsoleerd is geweest, veel vraag naar nieuwe technologie en kennis op het gebied van aardappelen. De verwachting is dat de nu nog bestaande protectionistische maatregelen geleidelijk worden opgeheven en betalingsverkeer makkelijker wordt.

Deelname en aanmelden

U kunt zich aanmelden tot en met 17 november..

Deelname is gratis. Reiskosten en verblijfskosten zijn voor eigen rekening. Een reisbureau biedt een reisarrangement aan, inclusief ondersteuning bij het aanvragen van een visum.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op de website van het Holland-Iran Potato seminar.

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met:

GMV/FME
T 079 353 13 90
E nicole.de.borst@fme.nl
of

Landbouwafdeling van de Nederlandse ambassade in Teheran
T +98 212 366 02 12
E TEH-LNV@minbuza.nl