Nederlands bedrijvencluster en overheid starten meerjarig programma voor bijdragen aan oplossingen voor voedseluitdagingen in India (English version attached)

Op 6 oktober jl is tijdens de Netherlands India Business Meet in de Ahoy, Rotterdam het convenant voor de PIB NLHortiRoad2India getekend. Deze feestelijke ceremonie vormt de aftrap van een meerjarige publiek-private samenwerking, die tot doel heeft de Nederlandse tuinbouwsector te positioneren als partner voor India, om te voldoen aan India’s toenemende vraag naar verse, veilige en voedzame groenten en fruit.

PIB NLHortiRoad2India

NLHortiRoad2India

De PIB NLHortiRoad2India is onderdeel van het programma 'Partners for International Business' (PIB) van RVO. Door samenwerking en kennisdeling zal HortiRoad2India, onder leiding van Dutch Greenhouse Delta (DGD), InnovationQuarter en Rotterdam Partners met een reeks activiteiten en programma's bijdragen aan oplossingen voor voedseluitdagingen in India. Dit programma versterkt langdurige partnerschappen tussen beide landen en bevordert de bekendheid van Nederlandse technologie en knowhow.

Duurzamer en veiliger produceren met minder gebruik van hulpbronnen

Er is een groeiende middenklasse in India die vraagt om duurzaam, schoon en lokaal geproduceerd voedsel. Aan deze toenemende vraag kan nog niet door de Indiase tuinbouwsector worden voldaan, aangezien deze sector nog in ontwikkeling is. Naar verwachting zal de vraag naar veilig voedsel alleen maar toenemen naarmate de bevolking groeit en de wens van de regering om tuinbouwproducten te exporteren toeneemt. Bovendien komen de beschikbare hulpbronnen, zoals water, door de klimaatverandering steeds meer onder druk te staan. Dit biedt een grote kans voor de Nederlandse tuinbouwsector om als voorloper in de wereld kennis, techniek, diensten en concepten te exporteren en in India te implementeren. Deze publiek-private samenwerking biedt mid- en high-tech oplossingen voor telers, investeerders en retailers in India om duurzamer en veiliger te produceren met minder gebruik van hulpbronnen. Uiteindelijk zal dit ook bijdragen aan de verdiencapaciteit van de Indiase producenten.

Partners for International Business

Voedselveiligheid is één van de speerpunten van de Indiase overheid. India is echter een groot land en het is een gefragmenteerde markt, bestaande uit vele deelstaten met hun eigen cultuur en kenmerken. Deze PIB richt zich in eerste instantie op een aantal deelstaten, waar de tuinbouwmarkt groeiende is: Maharashtra, National Capitial Region, Telangana and Andhra Pradesh, Karnataka, and Himachal Pradesh. Door de krachtenbundeling van bedrijven, de Nederlandse overheid en kennisinstellingen kan de sector zich sterker profileren dan individuele partijen. Niet alleen is de vraag in India te complex en omvangrijk voor de afzonderlijke bedrijven, maar het ontbreekt hun vaak ook aan directe ingangen om in gesprek te gaan met buitenlandse overheden. Ook hebben overheden en investeerders graag één aanspreekpunt, die een groep organisaties vertegenwoordigt. Desh Ramnath, Business Developer en Adviseur India bij DGD: "Het Nederlandse cluster bestaat momenteel uit elf vooraanstaande leveranciers en gespecialiseerde bedrijven die actief zijn in de nationale en internationale (glas)tuinbouw. Met hun verscheidenheid aan complementaire producten en diensten bieden zij tezamen een duurzame en integrale oplossing. Het cluster combineert zijn wereldwijde expertise met de lokale ervaring om de Indiase consumenten van gezond voedsel te voorzien en tegelijkertijd banen en inkomsten te genereren voor alle betrokkenen. Nederlandse technologie en kennis kan daarnaast een bijdrage leveren aan het verbeteren van het productie proces en het verlengen van de houdbaarheidsduur van voedsel. HortiRoad2India wil een langetermijnpartner zijn voor de Indiase tuinbouwsector met de focus op kennisoverdracht, kwaliteit, duurzaamheid en service.’’

Eerste missie naar India in november

De PIB NLHortiRoad2India kent een vliegende start. Volgende maand al zal het PIB-cluster een eerste gezamenlijke missie aan India volbrengen. Voor deze handelsmissie wordt een interessant publiek en privaat programma samengesteld, waarbij gezamenlijke deelname aan de Bangalore Tech Summit, Azie’s grootste Technologie Event van 16 – 18 november centraal staat.

Dutch Greenhouse Delta, InnovationQuarter en Rotterdam Partners coördineren de PIB NLHortiRoad2India, in nauwe samenwerking met de Nederlandse overheid en ambassadenetwerk. De volgende organisaties maken momenteel deel uit van de PIB India: Bayer de Ruiter, Hoogendoorn Growth Management, Horti XS, Ludvig Svensson, Lumiforte, Koppert Biological Systems, Meteor Systems, Priva, Ridder, Van der Hoeven en Viscon Group. 

Meer weten?

Voor meer informatie neem contact op met:

of neem contact op met:

Lees meer over het nieuwe PIB-cluster en het PIB-programma op deze pagina: PIB-programma

Heeft u nog vragen? Neem dan contact op met RVO:

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) voert het programma Partners for International Business (PIB) uit in opdracht van het Ministerie van Buitenlandse zaken.

PIB Horti logos