Start nieuwe liaison om de Nederlandse hortisector in Saoedi-Arabië te positioneren

Vanaf begin 2023 zal Dr. Abdulaziz Al-Harbi als liaison de Nederlandse hortisector en het PIB HortiRoad2theGulf-cluster ondersteunen om markttoegang te krijgen in Saoedi-Arabië. Dr. Al-Harbi is professor in de tuinbouw in Saoedi-Arabië. Zijn onderzoek richt zich op kassen, hydrophonics en aanverwante onderwerpen. Hij geeft advies aan de overheid en bedrijven over nieuwe technologie en innovatie in beschermde teelt. Dr. Al-Harbi nam ook deel aan de oprichting van het Nationale Onderzoeks- en Ontwikkelingscentrum voor Duurzame Landbouw (Estidamah). Hij werkt in opdracht van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), die voor het ministerie van Buitenlandse Zaken het PIB HortiRoad2theGulf programma uitvoert. Hij is gestationeerd in Riyadh, Saoedi-Arabië.

Lobby-en en netwerken

De publiek-private samenwerking HortiRoad2theGulf is in 2021 van start gegaan en helpt Nederlandse bedrijven gezamenlijk hun ambities in de Golf te realiseren. Op dit moment werken 23 bedrijven en kennisinstellingen, ondersteund door de Nederlandse overheid, samen om duurzame voedselproductie te verbeteren en voedselverliezen in de Golfregio te verminderen. Het Koninkrijk Saoedi-Arabië is veruit de grootste markt in de Golf en zij tonen toenemende belangstelling voor hightech tuinbouwoplossingen. Het PIB HortiRoad2theGulf cluster heeft de afgelopen jaren verschillende reizen gemaakt naar Saudi en naar aanleiding daarvan hebben de grote landbouwfondsen en het Ministerie van Milieu, Water en Landbouw (MEWA) al interesse getoond in samenwerking met de Nederlanders op het gebied van water en tuinbouw.

Dr. Al-Harbi heeft uitgebreide kennis opgedaan over alle uitdagingen en kansen in de tuinbouwsector in de Golf en in Saoedi-Arabië specifiek. Hij is goed bekend met de relevante autoriteiten, kennisinstellingen en lokale bedrijven. Zijn uitgebreide netwerk van contacten zal de PIB HortiRoad2TheGulf helpen haar doelstellingen in Saoedi-Arabië te bereiken. Als liaison officer zal Dr. Al-Harbi het cluster helpen met lobbyen en netwerken, het initiëren en opvolgen van projecten en zakelijke mogelijkheden en het uitvoeren van promotionele activiteiten. Hij zal de Nederlandse sector en het cluster vertegenwoordigen tijdens beurzen, missies, roadshows en andere handelsevenementen, en hij zal potentiële nuttige commerciële, overheids- en mediacontacten uit Saoedi-Arabië hiervoor uitnodigen.

Ondertekening van het contract door de heer Al-Harbi en de heer Erik Smidt
Ondertekening van het contract door de heer Al-Harbi en de heer Erik Smidt (landbouwraad Nederlandse ambassade in Riyadh)

Kansen identificeren en benutten

Dr. Al-Harbi ondersteunt het cluster ook bij het verkrijgen van toegang tot beleidsmakers en bedrijven, in samenwerking met de Nederlandse overheid en vertegenwoordiging in het buitenland. Hij is het aanspreekpunt voor lokale overheden, onderzoeksinstellingen en mogelijke toekomstige zakenpartners. Daarnaast identificeert hij kansen voor de groep bedrijven en verbindt hen met de sector en bedrijven in het doelland.

Dr. Alharbi: ''Ik kijk ernaar uit om samen de efficiëntie van de tuinbouwsector te verbeteren en bij te dragen aan de voedselzekerheid en duurzaamheid in Saoedi-Arabië.''

Wij kijken uit naar een interessante en vruchtbare samenwerking en wensen Dr. Abdulaziz Al-Harbi veel succes.