Kansen in dadelsector Al-Ula Saoedi-Arabië

De Royal Commission for Al-Ula (RCU) en de National Center for Palms and Dates (NCPD) hebben in Riyadh een MoU ondertekend met als doel de palmbomen en dadelsector van Al-Ula (Medinah, Saoedi-Arabië) verder te ontwikkelen. Middels deze MoU is men voornemens een efficiëntere  productielijn te realiseren om dadels uit Al-Ula zowel binnenlands als internationaal op de kaart te zetten.  

Al-Ula is gelegen in de provincie Medina in het Westen van Saoedi-Arabië en telt meer dan 2 miljoen dadelbomen. Jaarlijks wordt er meer dan 90duizend ton aan dadels geproduceerd in Al-Ula, waarvan het merendeel de zogenaamde Barni dadel is. Saoedische dadels worden wereldwijd geëxporteerd en zijn in Nederland via Yogi Yousef onder andere te verkrijgen bij Jumbo supermarkten.

De ontwikkeling van de dadelsector in Al-Ula past goed in het kader van de plannen van de Saoedische overheid om diens economie te diversifiëren en diens landbouwsector te ontwikkelen. Landbouw is bovendien een van de hoofdsectoren die aangewezen is om Al-Ula op duurzame te ontwikkelen. 

De plannen voor de ontwikkeling van Al-Ula’s dadelsector bieden kansen voor Nederlandse bedrijven in:

  • Kwaliteitsverbetering van dadel(productie), bijv. waterbesparende irrigatietechnieken, insecten- en ziektebestrijding, biologische gewasbescherming, technologieën die bijdragen aan productie-efficiëntie (bijv. remote-sensing, automatisering)
  • Consultancy & training (met als doel een service center voor dadelboeren te realiseren, en praktische workshops te kunnen geven)
  • E-commerce

Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met ons Agro-food team voor de Golfstaten via RIY-LNV@minbuza.nl
Bron: MoU to boost palm and dates market in AlUla (Arab News, 4 augustus 2021)

Dadels